Home
 

Recensie van 13 januari 2016 zoals gepubliceerd op www.gerbie.nl.


Vedette aan de zijlijn

Harry Walstra – Vedette aan de zijlijn

Zelden zag ik een titel die zo mooi passend is. Prachtige oude foto van Piet Keizer op de voorkant, de titelgever van het verhaal, de echte vedette. De man met misschien wel net zo veel talent als de bekendste speler van het grote Ajax, maar niet de persoonlijkheid om net zo groot te worden.

De zijlijn is ook een mooie metafoor voor de verhalen in dit boek. Walstra zoekt de kantlijntjes op, schrijft over onderwerpen die anderen laten liggen. De interlands tussen Noord-Nederland en Noord-Duitsland bijvoorbeeld, prachtige verhalen uit een tijd waarin voetbal voor velen de enige afleiding in een zwaar bestaan was. Net zo mooi is de zoektocht naar het verhaal van Ep Rosies, ooit de keeper van Veendam. Allemaal omdat op Marktplaats een prachtige spelerskaart van de doelwachter te koop stond.

En zo staan er meerdere pareltjes in dit boek. Julius Hirsch, Gerd Kische, Peter Kohl en Klaus Urbanczyk, voordat ik over ze las, had ik nog nooit van ze gehoord. Mooie verhalen aan de zijlijn. De wat bekendere Nederlandse spelers Jan Peters, Willy van der Kuylen, Simon Tahamata en Willy Brokamp blijven ook goede inspiratiebronnen voor een goed artikel.

Walstra noemt zichzelf een liefhebber, een amateur die graag een stukje schrijft (zijlijn?). Hij heeft me geholpen aan een uitgever. Een zielsverwant. Mooi dat er mensen zijn zoals hem, door hen is ons geliefde spelletje een stuk interessanter dan alleen die samenvattingen op zaterdag- en zondagavond.

Citaat: “Een paar stappen van de vrijheid verwijderd had hij simpelweg het achterraam opengedaan, was naar buiten gestapt en over het grasveld naar de bosrand gerend waar het donkere bos hem beschermde tegen mogelijke achtervolgers.” (p.191)

Nummer: 15-038
Titel: Vedette aan de zijlijn
Auteur: Harry Walstra
Taal: Nederlands
Jaar: 2015
# Pagina’s: 210 (6956)
Categorie: Voetbal
ISBN: 978-94-022-1538-0Recensie van 3 april 2015 zoals gepubliceerd op www.stuyfssportverhalen.wordpress.com.


Vedette aan de zijlijn

Tijdens zijn tweede interland scoorde Julius ‘Juller’ Hirsch, voetballer in het Duitse nationale team van 1912, vier doelpunten. Het vijfde Duitse doelpunt kwam van de voet van Jullers vriend en medespeler Gottfried Fuchs. Zowel Gottfried als Juller, zijn joods wat op dat moment een aardig detail is maar jaren later een noodlottig feit. Gottfried Fuchs overleeft de Tweede Wereldoorlog door het Naziregime te ontvluchten. Julius Hirsch wordt opgepakt en vergast in vernietingskamp Auschwitz. Auteur Harry Walstra, de platgetreden voetbalpaden vermijdend, gaat in ‘Vedette aan de Zijlijn’, op zoek naar de levens én carrières van deze twee joodse voetballers. In een twaalf pagina lang hoofdstuk beschrijft Walstra een schokkend maar ook fascinerend, en meeslepend relaas.
De mooiste sportverhalen komen voort uit toeval. Ook in ‘Vedette aan de Zijlijn’. Walstra, behalve hartstochtelijk chroniqueur ook verzamelaar van voetbalparafernalia. Had Walstra niet op Marktplaats die ene aankoop gedaan, dan was één van de leukste hoofdstukken in het boek niet doorgegaan. Vijfentwintig euro vroeg de koper op Marktplaats voor een ruim tachtig jaar oud voetbalfotootje. Het was die hoekige, markante kop, op de foto, gedeeltelijk schuil gaand onder een ouwerwetse keeperspet, waar Walstra voor viel.

Eppie Rosies

Gelukkig maar. Want anders had de lezer nooit geweten van het bestaan van Eppie Rosies, keeper tijdens het interbellum van het roemruchte Veendam.
‘Vedette aan de Zijlijn’ wordt gebracht als nostalgische voetbalverhalen. Wat met het verhaal over Eppie goed gelukt is. Walstra sprak met Eppies nazaten, dook de lokale archieven in, en schreef een mooi sfeerverhaal over topvoetbal tijdens de jaren dertig. Harry Walstra, inwoner van Sneek, vertelt verder over de semi-interland Noord Nederland-Noord-Duitsland, het weerbarstige MVV-icoon Willy Brokamp en over de dramatische vlucht van de Oost-Duitse trainer Peter Kohl. En wie wil weten hoe en waarom Johan Neeskens in de analen van de beruchte Oost-Duitse Stasi terecht gekomen moet onmiddellijk Walstra’s boek lezen.
‘Vedette aan de Zijlijn’, achttien hoofdstukken, geschreven in een soepele stijl, die zelfs voor de grootste voetbalhater lekker weg leest.

‘Vedette aan de Zijlijn, winkelprijs 18.65 euro. Of te bestellen via www.boekscout.nl 21.85 euro (inclusief 3.20 euro verzendkosten.)


Vedette Friesch dagblad

Recensie van Bert Kalteren zoals gepubliceerd op 21 april 2015 in het Friesch Dagblad.


Boek van de week

Op 8 april 2015 boek van de week in Voetbal International.