Home
 


Let op! Het boek is inmiddels uitverkocht en dus niet meer te bestellen.

SC Heerenveen na Abe Lenstra

"Feanster Passie" is Harry Walstra's nieuwste boek. De subtitel "25 interviews over heden en verleden van SC Heerenveen" maakt duidelijk dat Harry in het Nederlands schrijft -- maar dat is dan ook wel het enige niet-Friese element aan zijn werk.

Harry's eerlijke historische interviews leiden ons vanuit de jaren zestig naar de jaren tachtig en negentig, en verder. We ontmoeten (nog) bekende namen als Pieter Bijl, Erik Regtop, Fritz Korbach, Gerald Sibon, Gertjan Verbeek, Kees Kist en Tieme Klompe. En Foppe de Haan. En voorzitter Riemer van der Velde, de vormgever van het tegenwoordige SC Heerenveen. Columnist Bert Wagendorp legt een link met Johan Cruijff. Van Abe Lenstra zien we alleen maar een foto van zijn standbeeld. Dat staat voor het stadion in Heerenveen.

"Feanster Passie" bevestigt wat heel voetbalminnend Nederland al jaren weet: SC Heerenveen is het schoolvoorbeeld van een prima geleide betaald voetbal-organisatie. Gewoon goed en lekker voetballen, vanuit een positieve instelling. Met een sluitende boekhouding, zonder bestuursruzies en andere schandalen. Ook presenteert SC Heerenveen zich steeds als een waardig ambassadeur van Friesland, die de levende noord-Nederlandse rivaliteit met Cambuur en FC Groningen niet benadrukt.

De Heerenveense instelling maakt het minder gemakkelijk om internationaal aan te knopen. Zo vertelt oud-speler Thomas Haan dat hij met het Nederlandse amateurelftal tegen Jürgen Sparwasser heeft gevoetbald. U weet wel, de DDR-spits die op het WK 1974 het enige doelpunt in de beladen wedstrijd tegen West Duitsland maakte. Grootheden als Jon Dahl Tomasson, Ruud van Nistelrooij en Klaas-Jan Huntelaar, ooit voetballers in Friesland, komen in "Feanster Passie" hooguit zijdelings aan de orde. Zelfs SC Heerenveens kortstondige deelname aan de Champions League 2000-'01 legt het tegen deze Friese voetbalbeleving af.

"Feanster Passie" is een hartverwarmend boek, voor iedereen die SC Heerenveen een warm hart toedraagt. Zoals u weet gebeurt dat laatste op grote schaal -- tot vèr buiten Friesland. Schrijver Harry Walstra sluit hier naadloos op aan door zijn "Feanster Passie" in eigen beheer uit te geven.

Wout Visser (sportgeschiedenis.nl)