Home

 

 

Brussel, 15 mei 1974
 
Voor de eerste maal staat Bayern Munchen in de finale van de Europa Cup 1. Tegenstander is Atletico Madrid. Na negentig minuten is het nog steeds 0-0. Verlenging! Na 114 minuten scoort Luis voor Atletico de 1-0. "Scheisse!" Georg "Katsche" Schwarzenbeck is de hele avond al zwaar geïrriteerd. Bayern Munchen, FC Hollywood. Maar zijn  medespelers zijn vanavond absoluut géén wereldsterren. SV Meppen is echt drie klassen beter dan deze over het paard getilde vedetten. Maier, Breitner, Hoeness, Muller....Dramatisch. Maar het trieste dieptepunt is wel Franz  Beckenbauer. Als hij aan de bal is kijkt hij naar de fotografen in plaats van naar zijn medespelers. Hij heeft de Keizer nog nooit zo klein gezien. Het is de  honderdnegentiende minuut, één minuut voor het einde van de wedstrijd. Onvoorstelbaar, hij krijgt de bal aangespeeld van Beckenbauer. Georg heeft nog nooit gescoord in de europa cup. De afstand tot het doel is dertig meter maar hij is zo kwaad dat hij de bal in de richting van het doel knalt. Onhoudbaar verwijnt de bal in de onderhoek rechts van de keeper. Gooooaaaaallll!! Het belangrijkste doelpunt in de geschiedenis van Bayern Munchen werd niet gemaakt door Gerd Muller of Karl-Heinz Rummenigge maar door Katsche. Twee dagen later wint Bayern de Europa Cup na een 4-0 overwinning via twee doelpunten van Gerd Muller en twee doelpunten van Uli Hoeness.

In de zestiger en zeventiger jaren waren er nog spelers die hun hele loopbaan of bijna hun hele loopbaan bij dezelfde club speelden. Zoals bijvoorbeeld Sepp Maier en Gerd Muller  (Bayern Munchen), Berti Vogts (Borussia Monchengladbach), Wolfgang Overath (FC Koln), Bernd Holzenbein en Jurgen  Grabowski (Eintacht Frankfurt), Jan Jongbloed (FC Amsterdam), Wim Suurbier en Ruud Krol (Ajax) en Wim Jansen (Feyenoord). Ook Schwarzenbeck speelde bijna zijn hele actieve carriërre bij dezelfde club: Bayern Munchen. In Munchen werd hij ook  geboren. Hans Georg Schwarzenbeck, 3 april 1948. Voetballen leert hij op straat net als een zekere Franz Beckenbauer een paar kilometer verderop. Hij is negen jaar als hij gaat voetballen bij Sportfreunde Munchen. Op zijn achttiende  vertrekt hij naar Bayern Munchen. Hij zal daar veertien jaar spelen. Met Bayern wordt hij meermalen landskampioen, wint verschillende keren de Duitse beker, wint drie maal de Europa Cup I en in 1976 wordt ook nog de wereldbeker gewonnen. Het seizoen 1979-1980 is hij aanvoerder van Bayern. In 1980 beëindigd hij na 416 Bundesligawedstrijden (21  doelpunten) zijn actieve loopbaan.

Als international is hij in 1978 al gestopt. Het  interlanddebuut was in 1971. Natuurlijk speelde hij in "die Mannschaft" ook altijd naast Beckenbauer. In 1972 wordt hij in België met Duitsland Europees kampioen, in 1974 in Munchen wereldkampioen. In 1976 staat hij tijdens het EK in  Joegoslavië opnieuw met Duitsland in een finale. In de halve finale werd na een 0-2 achterstand alsnog met 4-2 gewonnen van Joegoslavië. Doelpunten van twee spelers van FC Koln, drie doelpunten van de spits Dieter Muller en één van de  wereldklassemiddenvelder Heinz Flohe. In de finale speelt Duitsland tegen Tsjechoslowakije. Duits­land speelt met: Sepp Maier, Berti Vogts, Franz Beckenbauer, Georg Schwarzenbeck, Bernd Dietz, Herbert Wimmer (46. minuut Heinz Flohe), Rainer Bonhof, Erich Beer (79. minuut Hannes Bongartz), Uli Hoeness, Dieter Muller en Bernd Holzenbein.   D uitsland is de betere ploeg maar na 25 minuten is het 2-0 voor de Tsjechen. Maar de Duitsers komen terug, natuurlijk! Het wordt 2-1 door Dieter Muller en in de negentigste minuut scoort Bernd Holzenbein via een kopbal de gelijkmaker.  Verlenging. Na 120 minuten is het nog steeds 2-2.  Strafschoppen!! Bonhof, Flohe en Bongartz maken van elf meter géén fout maar dan neemt Uli Hoeness zijn penalty op de Nederlandse manier. Hoog over. De Tsjechen (Panenka!) maken géén fout en worden Europees kampioen. Twee jaar later tijdens het WK in Argentinië is Schwarzenbeck er nog steeds bij maar speelt hij niet en bedankt na 44 interlands voor het nationale team.

In tegenstelling tot Franz Beckenbauer is Schwarzenbeck niet geïnteresseerd in camera's. Tijdens het eeuwfeest van Bayern komt hij even groot in beeld. In zijn smoking (gevonden ergens op zolder) lacht hij als een boer met kiespijn. Schwarzenbeck heeft nu een sigarenzaak in Munchen. Een paar jaar geleden was er een reportage over hem op tv in Sportpaleis De Jong. Er werd gefilmd in de winkel: Een oud vrouwtje komt de winkel binnen, ze loopt naar de kassa. Schwarzenbeck staat erachter. De vrouw haalt een bonnetje uit haar boodschappentas en laat deze aan Schwarzenbeck zien. Ze heeft gisteren sigaren voor haar man gekocht maar heeft daarvoor tien pfennig teveel  betaald! Schwarzenbeck is geschokt, dat is toch verschrikkelijk! Natuurlijk krijgt mevrouw die tien pfennig terug! Het vrouwtje lacht een beetje ongemakkelijk, Georg lacht nog ongemakkelijker terug, dit is wel heel erg pijnlijk. Georg: " Entschuldigung, alles gute, grussgott, auf  wiedersehen und wiederholt entschuldigung!" (Dit is Duits ik heb geen idee wat het betekend, s.v.p. nazoeken in het  woordenboek). Als wij allemaal zo waren als Schwarzenbeck zou er nooit meer oorlog zijn. Ook als je als voetballer grote successen hebt gekend kan je heel normaal en bescheiden blijven: Georg Schwarzenbeck.

(Interview met Schwarzenbeck in voorbereiding).

Harry Walstra, 27 april 2002