Home

 

 

"Cruijff wist het altijd beter en liet dat ook wel weten daar werd je wel eens gek van, ik zei dan ook wel eens dat hij zijn kop moest houden.In '73 hadden wij nog een jong team (Rep 21 jaar, Neeskens 21 jaar, Krol en Haan 24 jaar, Muhren en Cruijff 26 jaar, Suur≠bier 28 jaar) maar door alle sucessen waren wij al volgevre≠ten. Cruijff is toen vertrokken naar Barcelona. Een wereldclub maar als elftal had het natuurlijk niet de klasse van het gou≠den Ajax. Johan heeft toen ook niet meer die grote internatio≠nale successen behaald."

"In '74 had Van Hanegem voor het WK in het trainingskamp wat uitgehaald. Ik weet niet eens meer wat. De spelers moesten van Michels (bondscoach) beslissen of hij bij de selectie mocht bli≠jven. Iedereen wou hem er natuurlijk bij houden. Tijdens het WK haalden wij met een fantastisch elftal de fina≠le. Alleen tegen Zweden speelden wij gelijk, wij hebben in die wedstrijd enorm veel kansen gemist.In de finale speelden wij tegen Duitsland. Die Duitsers waren voor eigen publiek enorm gebrand en hadden een goed team.Maier was een topkeeper, Beckenbauer was natuurlijk heel goed, Breitner een klasseverdediger die aanvallend ook wel wat kon, Overath was een fantastische voetballer, Holzenbein een handi≠ge jongen en wat Muller deed zag er misschien niet zo mooi uit maar was wel effectief. Dat doelpunt had er nooit in gemogen maar het gebeurde wel.Twee jaar voor de finale hadden wij met Ajax in Munchen Bayern tijdens een vriendschappelijk duel nog met 0-5 verslagen. Wij hadden weer dezelfde tactiek. Cruijff speelde wat teruggetrok≠ken en de middenvelders moesten diepgaan. Cruijff had in Vogts een moeilijke tegenstander. Hij had in die finale niet zijn beste dag. Wij hebben die nederlaag ook aan ons zelf te dan≠ken, na die snelle voorsprong speelden wij te gemakzuchtig en wilden die Duitsers vernederen. Nee, dat hebben wij toen niet zo slim gedaan. Wij hebben als spelers het Rensenbrink niet echt kwalijk genomen dat hij aan de finale begon, maar hij had nooit mogen spelen. Hij had een spierscheuring, de eerste helft speelden wij met tien man! Ik heb zelf ook nog twee hele goede kansen gehad en Maier weet nu nog steeds niet hoe hij die knal van Neeskens tegenhield."

"Voor het EK'76 hadden wij ons geplaatst door met 5-0 en 1-2 van de Belgen te winnen. Tijdens het EK was het onder Knobel een puinhoop, wij waren veel minder gemotiveerd als voor de WK'74. In de halve finale speelden wij tegen Tsjechoslowakije. De Tsjechen hadden een goed team maar wij hadden natuurlijk moeten winnen. Wij hebben ze onderschat en speelden slecht." (Oranje verloor na verlenging met 1-3, rode kaarten voor Van Hanegem en Neeskens).

"Voor het WK'78 hadden wij nog steeds een goed team. Met Cruijff versloegen wij op Wembley Engeland met 0-2 en wonnen met 0-2 van BelgiŽ. Wij hebben als spelers niet geprobeerd om Cruijff mee te krijgen naar ArgentiniŽ. Hij ging gewoon niet, klaar. Johan was 31 jaar en had natuurlijk makkelijk mee ge≠kund. Drie jaar later keerde hij terug bij Ajax, toen deed hij het nog steeds niet verkeerd." (Cruijff speelde twee jaar bij Ajax, werd twee keer kampioen en won de K.N.V.B. beker).

"Tijdens het WK'78 speelden wij ook weer tegen Duitsland. Dat was niet meer zo'n goed team (Het werd 2-2, doelpunten Duits≠land: Abramczik en Dieter Muller. Holland: Arie Haan en Rene van de Kerkhof). Wij haalden weer de finale. Tijdens de finale kopte ik nog een keer net naast. Ja, als Rensenbrink in de laatste minuut scoo≠rt ben je wereldkampioen. In de nacht na de finale durfden wij ons hotel niet uit. Op het plein voor ons hotel waren een miljoen hysterische Argentijnen feest aan het vieren.Het was daar in ArgentiniŽ niet helemaal jofel. Dat blijkt nu ook wel. Twintig- tot dertigduizend doden, een paar weken ge≠leden was er nog een reportage op de televisie over die dwaze moeders. Maar ik was toen 26 jaar en bijna alleen met voetbal bezig."

"Op het EK van 1980 hadden wij nog een redelijk team maar stonden wij tegen Duitsland al snel met 3-0 achter. (Duitsland-Holland 3-2, doelpunten Duitsland: Allofs 3x, Doel≠punten Nederland: Willy van de Kerkhof en Rep). Dat was wel een sterk team wat die Duitsers toen hadden. Schuster was nog maar 21 of 22 jaar maar al een klassespeler. Daa≠rna speelden wij nog tegen Tsjechoslowakije. Dat was een ongelooflijk harde wedstrijd. Na afloop zeiden journalisten tegen mij dat ik een rode kaart had moeten krijgen. Ik had er wel vier moeten hebben!"

"Wij hadden ook nog het WK van 1982 kunnen halen maar in de beslissende wedstrijd tegen Frankrijk ging Van Breukelen bij die vrije trap van Platini in de fout."

"In '75 vertrok ik bij Ajax en ging naar Valencia. Een pracht≠ige stad met een fantastische club. Wij hadden daar een hele mooie voorhoede met Kempes, Duarte en mij. Die Spaanse verdedigers waren alleen enorm hard, nu worden aanvallers door scheidsrechters toch beter beschermd. Ik kreeg problemen met de manager van de club, heb mijzelf na twee jaar vrijgekocht en ben vertrokken naar Bastia."


"Corsica is een prachtig eiland. Wij hadden daar een mooi "plekkie" met uitzicht op de Middelandse zee. Bij Bastia was ik de opvolger van de Joegoslaaf Dzajic. Bastia was een kleine club. Een klein stadion met een fanatiek publiek. Als wij het veld opkwamen schoten de supporters achter het doel met pisto≠len in de lucht. In '78 haalden wij de UEFA cup finale tegen P.S.V. (Bastia verloor deze finale, 0-0 en 3-0). Dat was voor zo'n kleine club natuurlijk fantastisch."

"Hierna ben ik vertrokken naar St. Etienne. Wij hadden een goed elftal maar een dramatische verdediging. Wij hadden ook nog een keeper van 35, maar als je die kop zag leek hij wel 45! Platini, Janvion en Larios dat waren toch wel goede spe≠lers. Wij wonnen in Hamburg met 5-0 van H.S.V. en thuis met 6-0 van P.S.V.. Maar wij waren wisselvallig, wij verloren ook thuis van Borussia Monchengladbach en met 1-3 van Ipswich Town.Het waren mooie jaren in Spanje en Frankrijk, je kon er goed leven en lekker eten."

"Na St. Etienne heb ik nog bij P.E.C. Zwolle, Feyenoord en Haarlem gespeeld. Bij Haarlem ben ik gestopt. Ik wou gewoon nog een jaartje voetballen, voor het geld hoefde ik het niet te doen want ik verdiende haast niks. Ik heb eerst een contract voor drie maanden getekend om van beide kanten te zien hoe het zou bevallen. Maar die trainer, Hans van Doorne≠veld, was onbetrouwbaar. Ik hoefde niet mee naar een uitwed≠strijd van F.C. Groningen, dat was zo afgesproken. Maar zo werd het niet gebracht. s'Avonds zat ik voor de televisie en hoorde ik dat Rep bij Haarlem ontslagen was."

"Nu ben ik trainer van Omniworld want het blijft leuk om met voetbal bezig te zijn. En ik voetbal zelf ook nog altijd, in het vijfde van Z.F.C.Ik moet zeggen dat ik de tweede helft vaak op de bank zit."

Interview gehouden op 19 februari 2001 te Zaandam. Johnny Rep is geboren op 25 november 1951 te Zaandam. Won o.a. met Ajax de wereldbeker tegen Indepediente in 1972 (1-1 en 3-0, 2x Rep). De Europacup I in 1973. Ajax-Juventus 1-0, (1x Rep). Speelde 2 WK's (7 doelpunten)en won hierbij tweemaal zilver. Haalde met Bastia in '78 de UEFA cup finale. Werd in Frankrijk uitgeroepen tot Speler van het Jaar. Speelde 42 interlands en scoorde daarin 12 maal.Woont nu weer in Zaandam en is trainer van Omniworld.