Home

 

 

Nederland had in de jaren 70 veel fantastische spelers.
Zelf vind ik dit een heel sterk elftal dat bijvoorbeeld het EK76 had moeten winnen:
Van Beveren, Suurbier, Krol, Jansen, Hovenkamp, Peters, Van der Kuijlen, Gerrie Muhren, Rene van de Kerkhof, Cruijff, Rensenbrink.
Als Oranje in 1976 Europees kampioen was geworden was niet Franz Beckenbauer maar Rob Rensenbrink tot Europees voetballer van het jaar gekozen.

Rensenbrink had dat jaar met Anderlecht de Europacup II gewonnen na een 4-2 overwinning op West Ham United. Rensenbrink scoorde twee maal. Een maand eerder scoorde hij drie maal in de thuiswedstrijd van Nederland tegen de Belgen.
Rensenbrink was een weergaloze speler. Snel, sierlijk, schitterende passeerbewegingen, sterk in de lucht en makkelijk scorend.
De vedette van Anderlecht is altijd bescheiden gebleven. Toch was hij nooit te beroerd om zijn mening te geven.
Hij kon goed opschieten met Cruijff maar al zijn theatrale aanwijzingen tijdens de wedstrijd vond Rensenbrink overdreven. Neeskens vond hij wel erg vaak zwaar geblesseerd op de grond liggen en Van Hanegem was in 1978 te oud en te traag om nog te spelen op een wereldkampioenschap.
Wat karakter en techniek betreft heeft hij veel gemeen met die andere linksbenige ster
Gerrie Muhren.
Net als Muhren is ook Rensenbrink uiterst sympathiek en neemt hij alle tijd voor een telefonisch interview. 

-”Ik heb alle wedstrijden van het WK74 op video bekeken. Wij hadden veel vaker moeten scoren. Er werden heel veel kansen gemist!”

Rensenbrink: ”Nee, ik geloof niet dat wij in die wedstrijden veel kansen hebben gemist, dat kan ik mij niet herinneren. Dat elftal had gewoon geen zwakke punten.”

-”Auke Kok (auteur van het boek 1974 Wij waren de besten, H.W.) heb ik ook gesproken. 
In zijn boek wordt opnieuw geschreven over de zwembadaffaire. Uw naam wordt daarbij ook genoemd. Is die hele zaak niet zwaar overdreven?”

Rensenbrink: ”Ja, daar is absoluut niks gebeurd! Na een wedstrijd hadden wij een feestje in het hotel. Daarna zijn wij nog met een paar jongens naar het zwembad gegaan. Een paar vrouwen kwamen er ook bij en zijn toen ook in het zwembad gesprongen. Wij konden ze toch niet tegenhouden? Het stelde echt helemaal niks voor. Dat hele verhaal stond later met grote letters in De Telegraaf. Daarna hebben alle spelersvrouwen opgebeld. Dat was natuurlijk niet zo leuk.”

-”Voor de finale was u niet fit?”

Rensenbrink: ”Op de zaterdag voor de finale heb ik voluit getraind. Ik kon alles doen en was 100 procent fit. Met Michels heb ik daarna besloten om te spelen. Maar in de pauze heb ik zelf tegen Michels gezegd dat het niet ging en dat ik gewisseld moest worden. Het ging gewoon niet. Ik heb waarschijnlijk onbewust toch teveel aan die blessure gedacht.”

-”In 1976 speelde u in Brussel met Anderlecht tegen Bayern Munchen voor de supercup.
Anderlecht won met 4-1. Uw directe tegenstander was Georg Schwarzenbeck. U scoorde twee doelpunten en was de absolute uitblinker. Een beetje revanche voor de WK-finale?”

Rensenbrink: ”Nee, niet speciaal een revanche. Ik vond in 74 Schwarzenbeck wel de zwakste Duitse verdediger, een beetje log. Ik wou het wel even tegen hem laten zien.
Wij hadden toen met Anderlecht een heel goed team en Bayern was toch niet meer zo goed als een paar jaar eerder. Na een 2-1 nederlaag in Munchen wonnen wij vrij eenvoudig met 
4-1.”

-”Dat jaar werd Beckenbauer Europees voetballer van het jaar en werd u tweede.
Wat is uw mening over Beckenbauer?”

Rensenbrink: ”Hij was gewoon een hele elegante speler en probeerde alles op techniek op te lossen. Hij was geen Duitser met zijn manier van spelen.”

-”Overath was toch ook een hele technische speler?”

Rensenbrink: ‘Ja, Overath vond ik ook een fantastische speler. Maar tijdens dat WK hebben wij helemaal niet veel wedstrijden gezien. Alleen de wedstrijden tegen de DDR en Polen.”

-”Wat vindt u tegenwoordig een goede Duitse speler?”

Rensenbrink: ”Dat vind ik moeilijk te zeggen. Ik zie zaterdagavond wel samenvattingen van Bundesligawedstrijden maar nooit hele wedstrijden. Die middenvelder van Bayern, ja ik bedoel Ballack, dat vind ik wel een goede speler.”

-”Hoe omschrijft u de Duitse mentaliteit?”

Rensenbrink: ”Die was altijd al fantastisch. Zij vechten van de eerste tot de laatste minuut.Net als de Engelsen geven zij nooit op.”

-”Wat zijn uw persoonlijke ervaringen met Duitsers?”

Rensenbrink: ”Prima, ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit dat anti-duitse gevoel gehad heb.
Wij zijn ook bijna allemaal na de oorlog geboren.”

-”Volgens Paul Breitner werden ze door veel Nederlandse spelers uitgescholden.”

Rensenbrink: ”Daar heb ik nooit iets van gemerkt. Maar ik was linksbuiten en Breitner linksachter. Het kan zijn dat Van Hanegem of Suurbier wat geroepen hebben. Ik wist trouwens niet dat die jongens Duits spraken ha,ha,ha!”

-”Wat is uw voorspelling voor Nederland-Duitsland in Portugal?”

Rensenbrink: ”Ik denk toch dat wij winnen omdat wij meer klasse hebben.”

Harry Walstra, 26 april 2004