Home

 

ANDERLECHT-VEDETTE ROB RENSENBRINK SCOORT DRIE KEER TEGEN BELGIE!

Rob Rensenbrink was een weergaloze linkerspits. Razendsnel, sierlijk, schitterende passeerbewegingen, prachtige traptechniek, kopsterk en makkelijk scorend.

Bij zijn club Anderlecht was hij aanvoerder en de absolute vedette.
Volgens zijn Brusselse trainer Goethals was Rensenbrink gelijkwaardig aan Johan Cruijff! Maar juist Cruijff was er de oorzaak van dat “het slangenmens” in Oranje niet zo schitterde als bij zijn club.
Johan had de vervelende gewoonte om regelmatig naar links af te dwalen en daar de ballen op te eisen. Robbie kreeg daardoor veel minder ballen toegespeeld dan bij Anderlecht en liet de flitsende acties over aan Nummer 14.
Op 25 april 1976 speelde Rensenbrink in het Oranje-shirt naast Cruijff wel een fantastische wedstrijd.
In De Kuip werd voor 40.000 toeschouwers de eerste van twee kwalificatiewedstrijden tegen Belgie gespeeld. De winnaar zou zich plaatsen voor het EK76.

Rensenbrink:
“Wij speelden toen zo’n beetje met het hele elftal van 1974 maar Van Hanegem deed bij ons niet mee. Wij wonnen met 5-0 en ik scoorde drie goals. Mijn directe tegenstander was Erik Gerets en hij speelde zijn eerste interland. Ik passeerde hem die dag links en rechts.
Hij speelde in Belgie bij Standard Luik en in de competitie had ik het met Anderlecht vaak wel moeilijk tegen hem.
Ja, dat laatste doelpunt van mij was wel een mooie. Cruijff kreeg de bal bij de zijlijn aangespeeld, hij gaf met links hard voor bij de eerste paal en ik kopte die bal vallend in de verre hoek.”
De terugwedstrijd in Belgie is een formaliteit. Na enig nadenken komt die wedstrijd bij Rensenbrink weer boven.
“De return was in Brussel en het werd daar…, even kijken…..1-2!
Ja, dat weet ik nog. Cruijff scoorde daar de winnende goal met een prachtige boogbal vanaf de achterlijn over Jean-Marie Pfaff.”
Vier landen hebben zich geplaatst voor het EKin JoegoslaviŽ. Gastland JoegoslaviŽ, Tsjechoslowakije, West-Duitsland en Nederland.
Nederland is favoriet voor de titel maar de halve finale tegen Tsjechoslowakije wordt na verlenging met 3-1 verloren. Een kwestie van onderschatting? Volgens Rensenbrink niet.
“Wij hebben die Tsjechen echt niet onderschat. Wij speelden die avond gewoon niet goed en Neeskens en Van Hanegem werden ook nog eens van het veld gestuurd. Dat was wel zonde…”
Zonder de geschorste vedettes Neeskens, Van Hanegem en Cruijff speelt Nederland de laatste wedstrijd om de derde en vierde plaats.
Rensenbrink:
“Ruud Geels en Kees Kist kwamen er in. Wij hadden het toen weer moeilijk maar wij wonnen wel met 3-2 van JoegoslaviŽ. Wij haalden brons maar voor ons was dat een troostprijs.”

Harry Walstra