Home

 

 

"Ik was de jongste uit een gezin van acht kinderen en ben ge≠boren op 29 september 1943 in Siegburg vlakbij Koln.Mijn oudste broer moest vechten aan het front en is nooit meer thuisgekomen. Hij was negentien jaar en kon fantastisch voet≠ballen, als hij nu nog geleefd had was hij zesenzeventig jaar geweest. Ik had ook een broer van veertien jaar, tijdens be≠schietingen aan het eind van de oorlog lag voor ons huis een klein jongetje op de grond. Mijn broer rende naar buiten om hem te helpen, hij werd getroffen door een kogel en heeft het niet overleeft. Mijn vader en moeder hebben dat zien gebeuren. Ik weet niet eens of hij door Engelsen of Amerikanen doodge≠schoten is. Tijdens de WK finale van 1966 op Wembley tegen de Engelsen (Duitsland verloor met 4-2, Overath speelde met o.a. Franz Beckenbauer op het middenveld) was ik tweeŽntwintig jaar en heb geen moment bij de oorlog stilgestaan.Het is verschrikkelijk wat wij in de tweede wereldoorlog als Duitsers gedaan hebben. Maar ik voel mij niet persoonlijk ve≠rantwoordelijk, als land moeten wij hier wel de verantwoording voor nemen en zullen wij met dit verschrikkelijke feit uit onze geschiedenis moeten leven."
 
Vier jaar later nam Duitsland tijdens het WK in Mexico revan≠che door na een 2-0 achterstand de Engelsen met 3-2 te ver≠slaan. Duitsland werd derde op het WK door in de wedstrijd tegen Uruguay met 1-0 te winnen. Overath was de doelpuntenma≠ker. Overath werd gekozen tot beste middenvelder van het WK. "Het WK van 1970 is het mooiste WK dat ik heb meegemaakt. Er speelden prachtige landen mee met schitterende spelers. Brazi≠liŽ had Pele en Jairzinho, Engeland had Bobby Charlton, ItaliŽ Riva en Rivera, en wij hadden Beckenbauer en Uwe Seeler."
 
"In 1974 was het al veel minder, Holland was er natuurlijk met Johan Cruijff en Willem van Hanegem, maar Engeland was er niet bij en BraziliŽ en ItaliŽ waren veel minder dan in 1970. Het gevecht om de positie van spelverdelende middenvelder ging weer tussen Gunther Netzer en mij. Ik werd basisspeler maar Gunther en ik waren toch hele goede vrienden en zijn dat nog steeds. Wij begonnen het tournooi slecht en verloren de laat≠ste groepswedstrijd met 1-0 van de D.D.R.. Volgens de pers heeft Beckenbauer daarna de macht overgenomen. Zo was het niet, Schon (bondscoach) is met Beckenbauer en een paar bepa≠lende spelers om de tafel gaan zitten waarna wij een paar wij≠zigingen aanbrachten. Hierna haalden wij alsnog de finale."
 
"Johan Cruijff was fantastisch, vooral op snelheid was hij niet af te stoppen, maar persoonlijk was ik een grote fan van Willem van Hanegem. Hij was niet snel maar had een enorme techniek en fantastisch inzicht. Hij kon alles met zijn lin≠kerbeen. Rep was enorm snel, dat vond ik ook een heel goede speler. Nee, ik vond niet dat Holland in de finale arrogant speelde. Ik denk wel dat ze te snel dat eerste doelpunt maak≠ten en het daarna wat te gemakkelijk opnamen. In de tweede helft hadden wij het heel moeilijk en keepte Sepp Maier fantastisch. Toch hebben wij ook kansen op 3-1 gehad. Wij wa≠ren misschien wat gelukkiger dan Holland maar dat is voetbal."
 
"Drie jaar later ben ik gestopt bij FC Koln na een conflict met Hennes Weisweiler (trainer FC Koln). Mijn laatste wed≠strijd was in het Muengersdorferstadion voor 70.000 toeschou≠wers tegen het WK team van '74. Hierna kreeg ik nog een aan≠bieding uit Amerika. De Chicago Stings hadden een Joodse eige≠naar die heel veel geld had. In drie jaar kon ik daar meer verdienen dan in zestien jaar bij FC Koln. Mijn vrouw vond het wel goed maar dan moest ik wel alleen gaan. Zij bleef met de kinderen in Duitsland, dat was het mij niet waard. Financieel was het voor mij ook niet noodzakelijk om naar Amerika te gaan. Bij Koln had ik toch redelijk verdiend en de recette van de afscheidswedstrijd was voor mij, dat was ruim een miljoen gulden. Ik had inmiddels ook al een paar huizen hier gekocht. Ik ben toen helemaal gestopt met professioneel voetbal en als zakenman verder gegaan. Ik voetbal nog iedere week, dinsdag met de oudjes van Koln en donderdag hier op de sportschool in Siegburg"
 
"Wij hebben drie kinderen. Twee zonen, de ťťn is vertegenwoor≠diger en de ander is kunstenaar. En tien jaar geleden hebben wij een meisje geadopteerd uit BraziliŽ.Dat is toch veel meer waard dan een wereldtitel."
 
Interview gehouden op 20 november 2000 in Troisdorf (Duits≠land). Overath is geboren op 29 september 1943 in Siegburg.Hij was een linksbenige spelbepalende middenvelder.Hij speelde 81 interlands en scoorde daarin zeventien doelpunten. Overath werd met Duitsland tweede op het WK van 1966 in Engeland, derde op het WK van 1970 in Mexico en werd wereldkampioen in Duitsland tijdens het WK van 1974. Won met Koln o.a. de landstitel en de Duitse beker.Speelde 785 wedstrijden voor Koln en scoorde 287 maal.Woont nu in Troisdorf en is daar zakenman.
 
Harry Walstra, 25 november 2000