Home

DE HELDEN VAN O.N.S. E4

Een uitspraak van Dirk-Jan Boes past precies bij de mentaliteit van de jongens van O.N.S. E4:
“Ook als mijn moeder er niet bij is doe ik héél erg mijn best!”

Altijd was er een enorme inzet. Of wij nu met 3-0 voorstonden of met 0-3 achter (wat ook wel eens voorkwam). Er werd altijd agressief en aanvallend gespeeld. Daarom stonden de ouders zowel bij thuis- als uitwedstrijden vaak langs het veld.
Niet altijd werd er gewonnen maar iedere wedstrijd was er spektakel.
Logisch als je de namen van al die vedettes naloopt:

Allard van der Wal (keeper)


Een echte keeper moet niet alleen goed kunnen keepen maar ook veel praten om zijn verdediging te organiseren. Allard organiseerde niet alleen zijn eigen verdediging maar gaf ook de spitsen van de tegenpartij ongevraagd commentaar en gaf regelmatig de scheidsrechter gratis advies: “Dat was geen corner, ik schiet de bal wel uit.”
Bovendien keepte hij ook nog heel goed. Had als nadeel dat O.N.S. E4 altijd zeer aanvallend speelt zodat hij soms wel drie tegenspelers alleen op zich af zag komen. Heeft daardoor meer doelpunten tegen gekregen dan hij leuk vond maar daardoor ook enorm veel reddingen verricht!

Thijs Walstra (rechtsback)


Thijs was niet altijd blij met zijn vader als leider: “Ik wil altijd aanvallen maar van jou moet ik in de verdediging staan!” Maar als verdediger deed hij het tóch heel best! Ging ondanks alle adviezen vaak toch mee naar voren en scoorde dan ook nog bijna…
Heeft eerst jarenlang gevolleybald maar vindt voetballen bij O.N.S. véél leuker.

Melvin Meijer (laatste man)


Zéér aanvallend ingestelde libero. Begon iedere wedstrijd achterin maar eindigde vaak ergens in de spits. Meest scorende verdediger sinds Ronald Koeman. Doet in zijn manier van juichen wel denken aan de oud-international René van de Kerkhof. Als Melvin gescoord had trok hij een lange sprint naar zijn eigen keeper. Mooi om te zien!

Robin Woertman (voorstopper)
(nog geen foto)


Kwam pas later bij de selectie maar paste zich moeiteloos aan. Kwam goed uit dat hij een echte verdediger was. Bijna niet te passeren, ook niet als keeper als hij Allard moest vervangen. Raakte ook dan nooit in paniek. Robin is de beste aankoop van O.N.S. sinds Sandor van der Heide.

Dirk-Jan Boes (linksback)


Praat zo mogelijk nog meer in het veld dan Allard. Analyseert tijdens de wedstrijd zijn eigen spel, zijn medespelers én tegenspelers, scheidsrechter en de toeschouwers. Heeft daarnaast ook nog tijd om te voetballen. Dirk-Jan is een speler met een enorme inzet en heel veel spelvreugde. Ook leuk was dat hij gedurende het seizoen steeds beter ging voetballen.

Jonathan Leemburg (rechts-midden)


Voor de ouderen onder ons: een type Jan Wouters. Iedere leider wil zo’n type, Marcel en ik hadden hem. Goede voetballer met veel inzet én inzicht. Heeft in het hele seizoen zelfs meer ballen veroverd dan Dirk-Jan (Jonathan 374 maal en Dirk-Jan 358 maal. Ja, ik heb dat notitieboekje niet voor niets).

Peter Eppinga (middelste middenvelder)


Speler die de meeste meters heeft afgelegd. Zowel aanvallend als verdedigend deed hij altijd mee. Liet nooit zijn “man” lopen. Kan passeren, hard schieten en is doelgericht. Geeft toch ook veel goede passes. Waar veel andere spelers na een geslaagde passeeractie direct op doel schieten geeft Peter de bal vaak af aan een speler die er nóg beter voorstaat.

Rick Huizinga (links-midden)


Hardwerkende linksbenige, middenvelder die nooit opgeeft. Echte teamspeler die altijd klaar staat om zijn medespeler te helpen zowel aanvallend als verdedigend.
Dirk-Jan stond linksback en Rick links-midden. Ja, dan is het natuurlijk logisch dat de tegenpartij altijd over links aanvalt…

Lesley Ekhart (rechtsbuiten)


Net als die andere legendarische rechtsbuiten, Johnny Rep dertig jaar eerder, is Lesley snel, doelgericht en levensgevaarlijk. In zijn laatste competitiewedstrijd tegen JV Bolsward was Lesley aanvoerder. Wij wonnen met 3-6 en Lesley scoorde drie maal… Verder commentaar overbodig.

Renzo Frank (spits)


Baltovenaar. Dribbelkunstenaar. Goochelaar op de vierkante meter, briljante technicus.
Dromerige oogopslag. Ligt goed in de groep. Ligt slechter bij de tegenstander. Kan iedere verdediging helemaal gek maken. Kreeg in de thuiswedstrijd tegen Joure een doodschop. Tegenstander kreeg zeer terecht rood. Renzo krabbelde laconiek overeind en dolde even later volgende tegenstander. Wereldactie.

Mirko Kroese (linksbuiten)


Sierlijke linksbuiten met mooie bewegingen. Zijn vader was een hele goede supporter die alleen nog wel eens moeite had met het vroege aanvangstijdstip. Kon daardoor voorkomen dat Mirko zonder warming-up aan de wedstrijd moest beginnen. Was in het geval van Mirko niet erg want hij speelde altijd goed. Mirko is net als veel andere jongens steeds beter geworden en ging steeds harder schieten.

Marcel Huizinga (collega-leider)


Marcel had vroeger niet zoveel met voetbal. Was tijdens de WK74-finale al zestien jaar oud maar weet absoluut niet meer wat hij toen deed (kan ik mij niet voorstellen).
Desondanks heeft hij een enorme voetbalintuïtie. Na iedere wissel van hem ging ons team beter spelen. Als ik hem daar een compliment over gaf begon hij te lachen en zei dan: “Ach, ik doe maar wat joh!” Valse bescheidenheid?
Marcel kan ook geweldig relativeren.
De eerste wedstrijd na de winterstop verloren wij ruim in Lemmer. De tweede wedstrijd daarna verloren wij thuis zeer onverdiend met 1-2 van Gorredijk.
Spelers, ouders en een gedeelte van de technische staf zaten na afloop balend in de kleedkamer. Marcel niet. In een doodstille kleedkamer keek hij mij stralend aan.
“Vorige week kregen wij in Lemmer toch maar mooi twee gratis koffiebonnen!”
Iedereen kijkt hem verbijsterd aan waarop Marcel toevoegt: “En het was nog hele lekkere koffie ook!!”

Harry Walstra, 12 mei 2007

 

Jong Oranje onder tien jaar dat als ONS E4 in de vierde klasse afdeling Friesland uitkomt.

Voorste rij van links naar rechts:
Dirk Jan Boes, Lesley Ekhart, Renzo Frank en Rick Huizinga.
Middelste rij van links naar rechts:
Thijs Walstra, Melvin Meijer, Allard van der Wal, Peter Eppinga, Jonathan Leemburg en Mirko Kroese.
Achterste rij van links naar rechts:
Leiders Marcel Huizinga en Harry Walstra.

Met dank aan Sjack Jansma voor het gratis ter beschikking stellen van de foto!
Kijk ook op: www.sjackjansmafotografie.nl
 


Louis van Gaal op 20 september 2006 met ONS-jeugd
Foto: Peter MeijerHarry Walstra                                                   Marcel Huizinga
 

Met dank aan de vader van Melvin: fotograaf Peter Meijer!