Home

 

 

Welke speler scoorde op achttienjarige leeftijd in ťťn seizoen 48 doelpunten voor de amateurs van TVS Nordlingen? Natuurlijk: Gerd Muller, geboren op 3 november 1945 in Nordlingen. Van 1955 tot 1964 speelde "der Bomber" voor TSV Nordlingen. Overdag was hij kostwinner voor het gezin Muller. Het verdiende geld was voor zijn moeder die hiervan vier kinderen moest onderhouden. De vader van Gerd was overleden toen hij zestien jaar oud was. In '64 wilden verschillende Bundesligaclubs Muller contracteren. In de zomer van dat jaar tekende hij een contract bij Bayern Munchen. Moeder Muller kreeg 6000 DM en Gerd verdiende 500 DM per maand. In het seizoen 1964/65 speelde hij met spelers als Sepp Maier en Franz Beckenbauer. Bayern werd kampioen en promoveerde naar de bundesliga. Daarna........

Doelpunten, doelpunten, doelpunten en nog eens doelpunten. Als er ooit ťťn "goalgetter" of "Torjager" is geweest dan is het wel Gerd Muller. In Nederland hebben wij natuurlijk Ruud Geels gehad maar internationaal is Gerd Muller de eeuwige nummer ťťn. In 427 bundesligaduels scoorde Muller 365 keer! Van 1965 tot 1979 scoorde hij van Munchen tot Hamburg en van Essen tot Berlijn. Tegen Wolfgang Kleff van Borussia Monchengladbach, tegen Nigbur van Schalke, tegen Toni Schumacher van FC Koln, tegen Bernd Franke, Burdenski of hoe ze ook allemaal mochten heten. Muller heeft ze nooit gezien hij zag alleen het net achter hen. Hij werd zeven keer topscorer van de bundesliga en twee keer topscorer van Europa. Hij is nu topscorer aller tijden van de bundesliga. Met Bayern werd hij vier keer landskampioen en won ook vier keer de Duitse beker.

Ook in Europese wedstrijden heeft Muller een paar doelpunten gemaakt. In 74 wedstrijden scoorde hij 66 maal. Met Bayern Munchen won hij in 1967 de Europa Cup II. Tegen Glasgow Rangers werd het 1-0. Bayern speelde in Nurnberg met: Maier, Nowak, Beckenbauer, Olk, Kupferschmidt, Roth, Koulmann, Nafziger, Ohlhauser, Muller, Brenninger. In 1974 werd in Brussel de Europa Cup I gewonnen tegen Atletico Madrid. De eerste wedstrijd eindigde in 1-1. De tweede wedstrijd werd opnieuw in Brussel gespeeld, nu won Bayern met 4-0 (2x Muller). In 1975 werd opnieuw de belangrijkste Europese beker gewonnen, nu werd het in Parijs 2-0 (1x Muller) tegen Leeds United. In 1976 werd in Glasgow de Europa Cup I gewonnen door in de finale St. Etienne met 1-0 te verslaan. Bayern speelde in Glasgow met: Maier, Hansen, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Horsmann, Roth, Durnberger, Kapellmann, U. Hoeness, Muller, Rummenigge. De wereldbeker werd in 1976 naar Munchen gehaald. In Munchen werd het 2-0 (1x Muller) tegen Belo Horizonte uit BraziliŽ. In BraziliŽ bleef het 0-0. In 1977 kwam er een eind aan de internationale successen. Tegen het Dynamo Kiew van Oleg Blochin werd thuis nog met 1-0 gewonnen maar in Kiew werd met 2-0 verloren. Beide wedstrijden speelde Muller niet mee omdat hij geblesseerd was. Op het veld was Muller niet te stoppen, daarbuiten was het makkelijker. Tsjechische douaniers hielden Muller bij de grens tegen. Muller had inmiddels een baard laten staan. Op de foto in zijn paspoort had Gerd nog geen baard. De douaniers wisten nu niet zeker of Muller wel Muller was en hij moest daarom in Duitsland blijven.... Bayern won trouwens toch nog de wedstrijd. In Madrid werd Muller in 1976 op het veld aangevallen door een "Real-Madrid-fan". Ook dit overleefde Gerd. In Madrid werd het in de Europa Cup I halve finale 1-1 (1x Muller!!). Thuis werd met 2-0 (1x Muller) gewonnen van het Real van Gunther Netzer en Paul Breitner.

Muller was international van 1966 tot en met 1974. In 62 interlands maakte hij 68 doelpunten. De eerste jaren speelde hij samen met Uwe Seeler van Hamburger SV in de spits. Later werd hij de opvolger van Seeler in "die Nationalmannschaft". Op het WK van 1970 speelde hij voor het laatst met Seeler. Tot aan de halve finale tegen ItaliŽ had Muller al acht maal gescoord. Ondanks een fantastisch spelende Wolfgang Overath en twee doelpunten van Muller verloor Duitsland na verlenging met 4-3 van de Italianen. In de strijd om de derde plaats wonnen de Duitsers met 1-0 van Uruquay. Gerd Muller werd met tien doelpunten topscorer van het toernooi. Zijn twee laatste doelpunten tegen de Italianen waren typische Muller-goals. Als altijd stond hij op de juiste plaats en van dichtbij schoot en kopte hij de bal koel tegen het net. Twee jaar later in BelgiŽ werd hij met Duitsland Europees kampioen. In de halve finale werd met 1-2 (2x Muller) gewonnen van BelgiŽ. De finale speelde Duitsland in Brussel met: Maier, Hottges, Beckenbauer, Schwarzenbeck, Breitner, Hoeness, Netzer, Wimmer, Heynckes, Muller, Erwin Kremers. Duitsland won met 3-0 (2x Muller). Het WK van 1974 werd in eigen land gespeeld. Muller was niet zo goed als in '70 en '72 maar zijn doelpunten tegen JoegoslaviŽ en Polen waren heel belangrijk. Op 7 juli 1974 speelde Muller zijn laatste interland. In Munchen werd de finale gespeeld tegen Nederland. Ik weet het niet zeker maar ik geloof dat Muller de winnende treffer achter Jongbloed schoot. Directe tegenstander Wim Rijsbergen raakte na een overtreding van Muller zwaar geblesseerd en moest in de tweede helft vervangen worden. Muller heeft trouwens in de finale twee keer gescoord want zijn tweede treffer (de 3-1) werd ten onrechte afgekeurd vanwege buitenspel. Op de televisie was duidelijk te zien dat het geen buitenspel was. 

Muller heeft met Bayern en Duitsland alles gewonnen wat er te winnen was. Hij werd in 1967 en 1969 gekozen tot beste speler van Duitsland en in 1970 werd hij uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar. Voor zo'n spits van wereldklasse was natuurlijk veel belangstelling. Begin jaren zeventig was de interesse van Feyenoord heel serieus. Dat was wel aardig geweest: Een middenveld Franz Hasil, Wim Jansen en Willem van Hanegem en daarvoor Gerd Muller. In 1973 wou Rinus Michels hem graag naar Barcelona halen maar ook dat ging niet door. Pas daarna werd Johan Cruijff gecontracteerd door Barca. Muller had Bayern veel gegeven maar zijn afscheid van de club was dramatisch. Op 5 februari 1979 werd hij in de tweede helft van de wedstrijd Eintracht Frankfurt-Bayern Munchen gewisseld door trainer Pal Csernai. Voor Muller was het meteen duidelijk. Weg bij Bayern!

Zoals zoveel spelers van de WK74-finale (Suurbier, Rijsbergen, Neeskens, Van Hanegem, Rensenbrink, Cruijff, Beckenbauer en Holzenbein) speelde ook Muller nog een paar jaar in Amerika. Van 1979 tot 1981 voetbalde hij voor de Fort Lauderdale Strikers. Ook de Nederlander Koos Waslander speelde daar. Waslander was een geboren Rotterdammer en had veel last van heimwee. In deze periode leerde hij Muller kennen als een sympathieke en bescheiden man. Na Fort Lauderdale "Mullerte" Gerd van 1981 tot 1982 de bal in het doel van Smith Brother Lounge en daar beŽindigde hij in 1982 ook zijn actieve loopbaan. Net zoals Maier, Beckenbauer en Hoeness keerde ook Muller uiteindelijk terug bij de club waar hij thuis hoort. Momenteel werkt hij als assistent-trainer bij het amateurelftal van Bayern.

Hartelijk dank aan de handtekeningenafdeling van Bayern voor de ontvangen statistische informatie.

Ook dank voor de hulp van Marc Voskuyl van Spaarnestad Fotoarchief (www.spaarnefoto.nl).

(Interview met Muller in voorbereiding).

Harry Walstra, 21 oktober 2001.