Home

 

SUPPORTER FC GRONINGEN WERPT MES NAAR TELSTAR SPELER BISCHOT!

Willem II, Fortuna SC, Telstar en FC Groningen spelen in juni 1979 nacompetitievoetbal, alleen de winnaar promoveert naar de eredivisie.
Omdat FC Groningen de eerste uitwedstrijd tegen Fortuna SC met 2-0 verliest moet de eerste thuiswedstrijd op 10 juni 1979 tegen Telstar gewonnen worden.
In het met 12.000 toeschouwers volgepakte Oosterparkstadion neemt FC Groningen door doelpunten van Eddy Bakker en Henk Veldmate een snelle 2-0 voorsprong.
Aanvoerder van Telstar is de dertigjarige linksback Fred Bischot. Een ervaren speler die al veel heeft meegemaakt.
In de drieendertigste minuut beleeft hij het absolute dieptepunt uit zijn loopbaan.
Fred Bischot: “Ik moest een ingooi nemen rond de middellijn. Op het moment dat ik ingooide hoorde ik wat langs mijn hoofd suizen. Dat bleek dus dat mes te zijn. Ik heb dat mes gepakt en ben naar de scheidsrechter gelopen om te zeggen dat wij van het veld gingen.”
Scheidsrechter Bep Thomas krijgt het mes van Bischop in de handen gedrukt en staakt het duel. Vijftien minuten later loopt hij de kleedkamer van Telstar binnen om te vragen of de wedstrijd hervat kan worden.
Fred Bischot: “De scheidsrechter kwam de kleedkamer binnen en zag wel dat wij niet verder konden. Er was een downstemming. Wij waren terneergeslagen, kwaad, van alles door elkaar heen. De hele groep was er kapot van.
Het was niet normaal hoe die supporters na afloop reageerden. Wij moesten met overvalbusjes de stad uitgebracht worden met politie escorte ervoor en erachter! Pas buiten de stad konden wij op de snelweg in de spelersbus stappen.  
Nee, ik was daar niet kwaad over. Van de dokter had ik een valiumtablet gekregen. Ik besefte het allemaal niet meer zo.”
De dader blijkt een 41 jarige supporter van FC Groningen te zijn die niet eerder met de politie in aanraking is geweest. Op 20 juni 1979 wordt het restant van de wedstrijd met publiek uitgespeeld.
Fred Bischot: “Die wedstrijd verloren wij uiteindelijk met 3-0. De eerste wedstrijd in de nacompetitie hadden wij nog met 3-0 gewonnen van de latere winnaar WillemII.
Wij hebben na die wedstrijd in Groningen nog maar een punt gepakt. Die wedstrijd was voor ons de negatieve ommekeer.
Na dat moment heb ik mij op het veld niet anders gevoeld. Het was maar een zo’n mafkees op de tribune. Tegenwoordig zijn er veel meer incidenten met voorwerpen die op het veld worden gegooid.
Toch achtervolgt dat moment mij nog steeds. Dat blijkt wel uit dit interview…..”

Harry Walstra