Home

 

Gienus Meijerink, Johan Cruijff, Diego Maradona en sv Meppen
 
In de jaren zeventig woonde ik in Emmen. Een stad met 70.000 inwoners aan de Duitse grens.
In 1975 was ik negen jaar toen de voetbalvereniging Emmen landskampioen bij de zondagamateurs werd.
Dat was natuurlijk vooral te danken aan mijn jeugdidool Gienus Meijerink.
Hij had betaald voetbal gespeeld bij Heerenveen en was aanvoerder van het nationale amateurelftal. In Voetbal International had zelfs gestaan dat het Belgische Club Brugge van trainer Ernst Happel hem wilde hebben!
Gienus was centrumspits en kon alles. Hij kon passeren als Johan Cruijff, doelpunten maken als Gerd Muller en had de uitstraling van Franz Beckenbauer.
Het was dan ook logisch dat deze supervedette niet lang bij Emmen bleef en in 1976 naar Duitsland vertrok.
Nee, niet naar Bayern Munchen of HSV maar naar een andere Duitse topclub: sv Meppen.
 
Sv Meppen was mijn favoriete club op slechts 25 kilometer afstand van Emmen.
Af en toe zag ik op de regionale zender NDR sensationele beelden:
Een klein “Engels” stadion dat altijd vol zat en waar een enorm fanatiek publiek zijn helden aanmoedigde.
Mijn club speelde nog niet in de tweede Bundesliga maar met Gienus zou daar natuurlijk snel verandering in komen.
Natuurlijk had deze vedette ook bij Bayern Munchen of HSV kunnen gaan spelen maar hij was directeur op een lagere school en wou deze baan niet opgeven.
Tot mijn verbijstering wist sv Meppen ook met Gienus Meijerink niet te promoveren.
Die andere tien spelers moesten wel heel slecht zijn….
 
Behalve Gienus Meijerink hebben er trouwens wel meer wereldspelers in Meppen gespeeld.
In de zomer van 1973 speelde Johan Cruijff in Meppen voor 17.000 toeschouwers één van zijn laatste wedstrijden in het Ajax-shirt voordat hij met ruzie vertrok naar FC Barcelona.
Hetzelfde FC Barcelona speelde in de zomer van 1982 met een andere wereldvedette in Meppen: Diego Maradona.
Richard Schimmoller is journalist bij de Meppener Tagespost en volgt al dertig jaar de verrichtingen van sv Meppen. Hij heeft Gienus Meijerink nog meegemaakt en noemt tot mijn verbazing nog een naam nadat wij gesproken hebben over Cruijff en Maradona:
“Johan Derksen heeft hier ook gespeeld.”
Als ik hem vraag waarom hij zich juist Derksen nog zo goed herinnerd:
“Hij heeft met iedereen hier ruzie gemaakt. Die kon beter praten dan voetballen.”
 
Johan Derksen was een meedogenloze verdediger bij verschillende profclubs in Nederland. Tijdens het seizoen ’76-’77 speelde hij een periode bij sv Meppen. Inmiddels is hij een bekende Nederlander.
Hoofdredacteur van Nederlands grootste voetbaltijdschrift Voetbal International en wekelijks te zien op televisie in het praatprogramma Voetbal Inside.
Zijn scherpe columns zijn berucht en bezorgden bondscoach Dick Advocaat slapeloze nachten. Een paar jaar geleden schreef hij over zijn ervaringen bij sv Meppen een column.
Johan Derksen: “Ik kan mij niet herinneren dat ik een column over Meppen geschreven heb.
Ja, dat vond ik inderdaad, Meppen was een hele saaie stad. Er was niks te beleven.
Ik heb daar met iedereen ruzie gehad. Ze hadden wel een heel aardige manager, Gerd van Zoest. Ze noemden hem daar Uwe omdat hij een beetje de lichaamsbouw van Uwe Seeler had.
Ze hadden ook een mooi stadion, het Hindenburg-stadion, en een heel goed publiek.
Uit de hele streek kwamen mensen naar het stadion.
Ik heb daar maar een paar wedstrijden gespeeld, Gienus Meijerink heeft daar veel langer gespeeld. Dat was een hele bruikbare speler. Een beetje een ouderwetse midvoor.
Een wereldklasse speler? Nou dat viel wel mee hoor…
Je moet eens gaan praten met Gunter Hoormann. Dat was een uitstekende speler. Hij heeft jarenlang bij Meppen gespeeld  en daarna ook nog bij VFB Oldenburg. Later is hij tegen een Nederlands meisje aangelopen en nu heeft hij een zaak in Hoogezand.”
 
Gunter Hoormann (46 jaar, eigenaar van Schoonveld Interieur in Hoogezand):  “Ik ben een echte Meppenaar en opgegroeid met de club. Ik heb in alle jeugdelftallen gespeeld, dat was een prachtige tijd. Als jeugdspeler kwam ik in het eerste elftal en dat vergeet je nooit meer.
Ik heb ook nog met Gienus Meijerink gespeeld, dat is één van de sympathiekste spelers waar ik mee gespeeld heb. Nee, hij was niet de beste speler met wie ik samengespeeld heb.
Hij was wel een hele goede voetballer. Een voetballende spits, vrij snel en met een goede techniek die ook kon kaatsen en doelpunten voorbereidde.
Ik ben daar al vrij jong vertrokken (in 1980, H.W). Bij VFB Oldenburg heb ik een jaar in de tweede Bundesliga gespeeld maar dat was een verkeerde keus. Daarna heb ik nog jaren bij Wuppertaler SV gespeeld. Dat was ook een mooie club maar de voetbaljaren bij Meppen waren toch het mooiste.
In de jaren zeventig en tachtig kwamen er regelmatig 10.000 toeschouwers, dat is voor zo’n kleine stad heel veel. Het voetbal leefde echt, in de jaren tachtig en negentig speelde Meppen een periode in de tweede Bundesliga. Er zijn zelfs kansen geweest om te promoveren naar de Bundesliga.
Gerd van Zoest is wel meer dan dertig jaar de manager geweest en was absoluut het symbool van Meppen.
Hij had overal contacten en heeft ook Barcelona en Ajax naar Meppen gehaald.
Nadat Barcelona geregeld was kochten zij Maradona. In Meppen heeft Maradona zijn eerste wedstrijd voor Barcelona op Europese bodem gespeeld!
De laatste vijf jaren waren er meer negatieve verhalen. Sportief zakten ze weg en ook financieel ging het slecht. Sinds een jaar gaat het beter.
Ik ben in december nog bij de wedstrijd Meppen-Kickers Emden geweest.
Dat werd 3-0 voor Meppen. Op dit moment leeft het weer, er waren 8.000 toeschouwers!
Ja, ik ben nu sponsor bij FC Groningen. Die club is wel een beetje te vergelijken met Meppen.
Voor de stad en de omgeving is zo’n club heel belangrijk. Ik heb in die dertien jaar dat ik hier woon ook wel een band gekregen met FC Groningen. Mijn zoon van veertien jaar speelt er in de jeugd. Dat is ook mooi.”
 

Gienus Meijerink is inmiddels 54 jaar oud. Hij woont nog steeds in Emmen en is nu directeur van een basisschool in Nieuw-Weerdinge, een dorp op tien kilometer afstand van Emmen.
In 1985 beeindigde hij zijn loopbaan als eerste elftal speler van VV Emmen waarna hij een paar jaar speler-trainer was bij de club in zijn geboorteplaats Oosterhesselen.
Nadat hij bij VV Emmen nog trainer is geweest van het tweede team en later de A1 is hij nu scout voor zijn vroegere club Heerenveen.
Meijerink speelde het seizoen 1976/1977 voor sv Meppen en denkt met veel plezier aan dat jaar terug:
“Ik vond het een dorpsclub waar een hele grote betrokkenheid was bij alle geledingen binnen de club. Oud-spelers waren ook heel erg betrokken bij die club. Het publiek was fantastisch.
Als je in de regio met Meppen een oefenwedstrijd speelde kwam daar altijd veel publiek op af, je merkte dan hoe belangrijk de club was. Ik heb daar ook nog jaren met oud-spelers gevoetbald tijdens het Oldies zaalvoetbaltoernooi, de sporthal zat dan altijd bomvol.
Bij Meppen heb ik maar een jaar gespeeld maar de waardering was en is enorm.
Ja, dat jaar dat ik er kwam timmerden ze aardig aan de weg. Meppen speelde in de Oberliga en wilde naar de tweede Bundesliga. Er waren vier Nederlandse spelers gehaald. Het werd niet dat wat wij ervan verwacht hadden.
De toenmalige trainer Basikow ging tijdens het seizoen terug naar Berlijn omdat zijn vrouw heimwee had. Die nieuwe trainer was zo’n echte conditietrainer, een typisch Duitse trainer. Rolf Veneboer was een technische middenvelder en had geen basisplaats meer en vertrok net als Henk van de Velde al tijdens het seizoen. Johan Derksen was toen al weg. Ja dat klopt, die is weggestuurd.
Na dat seizoen was ik de enige Nederlander en toen was het toch wel wat anders.
Ik kon trouwens goed met die Duitse spelers opschieten hoor! Dat was het niet maar het reizen viel mij ook tegen.
Bij uitwedstrijden zat je heel lang in de bus. Wij moesten wel naar Kiel en naar plaatsen bij de Oost-Duitse grens. Na dat jaar wou Emmen mij terughebben, zij hadden ook grote plannen en wilden een nieuw stadion bouwen. Het was een moeilijke beslissing maar ik heb toen toch weer voor Emmen gekozen.
Van manager Gerd van Zoest kreeg ik een paar jaar geleden nog kaarten voor een vriendschappelijke wedstrijd tegen Ajax. Gerd van Zoest was een fantastische clubman, hij deed echt alles voor de spelers.
Ik ging daar natuurlijk ook voor het geld spelen. Ze waren hun tijd ver vooruit, wij speelden toen al met shirt-reclame!
Ja, ha, ha, ha. Die uitspraak van Toni Schumacher ken ik (Schumacher wilde niet in de tweede Bundesliga spelen omdat hij dan helemaal naar Meppen moest). Meppen ligt natuurlijk ook in een uithoek. Er is nu pas een goede verbinding met de aanleg van de A31.
In de jaren tachtig is Meppen naar de tweede Bundesliga gepromoveerd en toen hebben zij een hele goede periode gehad maar ik denk dat er teveel financiele risico’s zijn genomen.
Vorig jaar waren zij op sterven na dood maar ze hebben weer een licentie gekregen. Ik heb begrepen dat ze met regionaal talent weer aardig meedraaien in de klasse waarin nu gespeeld wordt.”
 
Gerd van Zoest (67 Jahre) ist geburtige Meppener und lebt noch immer in Meppen.
“Das Unterschied zwischen andere Amateurvereine und sv Meppen?
Meppen ist ein Fussballstadt. In November hatten wir in eine Woche bei drei Spielen 23.000 Zuschauer! Sonntag gegen Kickers Emden., Mittwoch ein Pokalspiel gegen VFL Osnabruck und Sonntag gegen Eintracht Nordhorn. Wir hatten gestern gegen Wilhelmshaven in strohmenden Regen 5.000 Zuschauer und spielen noch in den 4. Klasse.
Ich habe bei sv Meppen angefangen Fussball zu spielen in die Jugendmannschaft.
Mit siebzehn Jahre bin ich in die erste Herrenmannschaft gekommen. Meine Karriere musste ich beenden mit siebenundzwanzig Jahre weil ich Kniebeschwerden hatte.
Dann bin ich gleich in den Vorstand getreten und nach einem Jahr bin ich Manager geworden.
Das habe ich funfunddreissig Jahre gemacht. Alle hohen und Tiefen habe ich mitgemacht, das war eine schone Zeit.
Die Hohepunkte waren die Verpflichtung von Ajax und Barcelona fur Freundschaftsspiele.
Ajax spielte hier in 1973 mit Cruijff und Neeskens und al den anderen Stars. Das war ein Erlebnis fur das ganze Umland. Das alte Stadion war mit Nottribunen mit 15.000 Zuschauer restlos ausverkauft. Die erste Halbzeit hat die starkste Mannschaft von Ajax gespielt.
Das zweite grosse Ereignis war auf den 3. August 1982 mit das Spiel gegen Barcelona von Maradona.
In Januar 1982 wurde Barcelona uns angeboten und verpflichtet fur 50.000 DM. Das war fur Meppen ein ziemlich hohes Betrag. Ich habe mich dann durchgesetzt denn wir waren uns als Vorstand nicht einig.
 Drie Wochen spater verpflichtete Barcelona Maradona. Wenn das bekannt wurde war das Spiel in kurzer Zeit restlos ausverkauft. Wir hatten 15.000 Karten verkauft aber beim Spiel waren sogar 17.000 Zuschauer. Maradona hat nach zehn Minuten in sein erstes Spiel sein erstes Tor fur Barcelona geschossen.
Wir haben 150.000 DM eingenommen, das war also ein gutes Geschafft.
In 1987 sind wir aufgestiegen nach die 2. Bundesliga. Wir waren damals die kleinste Stadt mit Bundesligafussball in Deutschland. Kaiserslautern, Munchen 1860 und Schalke04 habe unter anderen hier gespielt. Diese Spiele waren immer ausverkauft.
In 1993 wurde das Stadion ausgebaut mit eine neue Tribune. Es hat jetzt ein offizielles Fassungsvermogen von 16.500 Zuschauer. Das ist eine gute Investierung gewesen.
Verschiedene Jugendlanderspiele sind hier schon gespielt.
In 1998 sind wir abgestiegen aus den 2. Bundesliga. Das Jahr danach hatten wir als Vorstand wirklich die Meinung eine gute Mannschaft zu haben aber es lief nicht.
Einige altere Spieler waren nicht mehr so motiviert fur sv Meppen zu spielen. Ein Jahr spater ging es noch eine Klasse tiefer und dadurch kamen da auch finanzielle Probleme.
Jetzt haben wir seit 15 Monate einen neuen Vorstand. Sie machen gute Arbeit.
Der Verein ist schuldenfrei und die Ergebnisse sprichen fur sich.
Glucklicherweise hatten wir mit Hauptsponsor Berendsen seit 1973 in gute und schlechte zeiten einen guten Sponsor. Ohne die Firma Berendsen hatte es vielleicht kein sv Meppen mehr gegeben.
Ich habe noch immer gute Kontakte und versuche auch Sponsoren fur sv Meppen zu finden.
Wo ich den Verein helfen kann mache ich das….”
 
Met dank aan Richard Schimmoller van de Meppener Tageszeitung voor de hulp!
 
Harry Walstra, 5 april 2005

 


Meppen, zomer 1976. Manager Gerd van Zoest met zijn Nederlandse aankopen.
Van links naar rechts: Johan Derksen, Rolf Veneboer, Gerd van Zoest, Gienus Meijerink en Henk van der Velde. (Met dank aan Voetbal International en Aldert Kloostra!).

 


Spits Gienus Meijerink in actie voor sv Meppen tijdens het seizoen 1976/1977. Links op de achtergrond Gunther Hoormann. (Foto archief Meppener Tageszeitung).

 


Selectie SV Meppen, seizoen 2005/2006.
(Foto archief Meppener Tageszeitung)