HomeDe witte schoenen van Kees Kist

Kees Kist was de eerste Nederlandse voetballer met gekleurde voetbalschoenen. Niemand snapte waarom, maar Kist zelf legt uit waarom hij dat toen deed. Dit artikel is ook te lezen in het boek Feanster Passie.Door Harry Walstra

In de zomer van 1970 vertrok de achttienjarige aanvaller Kees Kist van amateurclub VV Steenwijk naar eerstedivisieclub Heerenveen. Na zijn eerste seizoen was hij direct clubtopscoorder.

Dat was logisch, want hij was enorm doelgericht: uit een voorzet direct de bal op de pantoffel óf de bal aannemen en dán schieten op de goal. Niks gegoochel op de vierkante meter of tactische praatjes vooraf, maar gewoon het veld op en doelpunten maken. Juist daarom keken de nuchtere Heerenveen-supporters vreemd op toen hij in het seizoen 1971/1972 opeens op witte schoenen het veld opliep.

Niet alleen de toeschouwers waren stomverbaasd. Ook in de kleedkamer keken medespelers hun ogen uit toen Kist zijn witte kicksen vast veterde. Toenmalig ploeggenoot en middenvelder Wil van Beveren: “Voor een wedstrijd toverde Kees ineens die witte schoenen uit zijn tas. Dat was in die tijd uniek want niemand liep toen op witte of paarse voetbalschoenen.

Henk Zoetendal en ik waren oudere spelers en wij zeiden direct tegen hem dat hij die schoenen niet moest aandoen. Zulke schoenen werken natuurlijk als een rode lap op een stier. Je weet hoe voetballers zijn. Die pakken zo’n jongen dan extra hard aan!

Maar wat Kees in zijn kop had dat had hij niet in zijn kont. Hij hield zijn schoenen gewoon aan en liep zo het veld op. Hoelang hij op die schoenen gevoetbald heeft weet ik niet meer.

Kees had als spits uitzonderlijke kwaliteiten. Hij was héél doelgericht, wanneer er een gaatje was dan schoot hij en dat was bijna altijd raak. Met die turbodijen van hem kon hij geweldig uithalen. Of hij nu op zwarte of op witte voetbalschoenen speelde: Kees schoot die ballen er toch wel in.

Ik heb trouwens geen idee waarom hij die schoenen toen aandeed. Het kan zijn dat hij bij Adidas een contractje had getekend en er geld voor kreeg.”
Het interview met Kees Kist is ook te lezen in het boek Feanster Passie. Hierin staan 25 interviews met spelers en trainers uit heden en verleden van SC Heerenveen. Van Foppe de Haan tot Fritz Korbach en van Gertjan Verbeek tot Geert Arend Roorda. Als u €13,95 overmaakt op banknummer 35.95.10.353 t.n.v. H. Walstra te Sneek (o.v.v. uw naam en adres) wordt het boek zonder verdere portokosten z.s.m. toegestuurd.


Schoenen met botten

We gaan op zoek bij Kist zelf, eind jaren vijftig leerde hij voetballen op een trapveldje van amateurclub Steenwijker Boys. “Ik speelde toen op van die simpele, zwarte schoentjes met botte neuzen. In die neuzen waren échte botten verwerkt! De noppen waren gemaakt van kleine spijkertjes die krom geslagen waren. Aan beide kanten zat één brede, witte streep.”

Kist is nu zevenenvijftig jaar. Met AZ werd hij landskampioen en was hij UEFA-cup finalist en winnaar van de Nederlandse voetbalbeker. In Frankrijk won hij met Paris Saint Germain de nationale beker. Bovendien is Kist 21-voudig international, maar last van sterallures heeft hij nooit gehad.

Het voormalig kanon neemt alle tijd om over zijn witte schoenen te vertellen: “Adidas heeft in mijn beginperiode bij Heerenveen speciaal voor mij een schoen gemaakt omdat mijn middenvoetsbeentje gebroken was. Het was een soort omgebouwde gymschoen met noppen eronder en daarom waren die schoenen wit. Ik was de eerste Nederlandse voetballer op witte schoenen en wat dat betreft was ik de voorloper van de huidige generatie. Tegenwoordige spelen die profspelers bijna allemaal op gekleurde schoenen.

Eigenlijk wilde ik helemaal niet op witte schoenen spelen omdat ik wel verwachtte dat veel spelers daar een hekel aan zouden hebben. Van tegenspelers kreeg ik ook veel commentaar en ik heb door die schoenen heel wat extra schoppen gekregen.

Mijn medespelers hadden ook zoiets van: Wat moet die jongen nou met zulke schoenen? Later hadden zij er toch wel begrip voor omdat ik daardoor sneller weer kon voetballen.”

Handgemaakt

Ondanks het commentaar en de vele schoppen heeft Kist geen trauma overgehouden en denkt hij er met plezier aan terug. “Die schoenen zaten perfect! Het waren net pantoffels. Zij zaten als gegoten omdat ze handgemaakt waren. Ik denk dat ik er een wedstrijd of vijf op gespeeld heb en daarna kon ik mijn normale zwarte schoenen weer aan. Na die witte schoenen zijn al mijn schoenen handgemaakt.”

In 1987 beëindigde de Steenwijker na veel omzwervingen bij Heerenveen zijn professionele loopbaan en hing zijn sloffen aan de wilgen. Ruim twintig jaar later is Kist iets veranderd. De lange, blonde manen zijn wat korter en grijzer geworden en ook de tijden zijn veranderd. “Tegenwoordig speelt denk ik nog maar de helft van de amateurs op gewone zwarte schoenen. Ik heb er geen problemen mee dat veel spelers op gekleurde schoenen spelen. Uiterlijke zaken zijn nu veel belangrijker dan vroeger dus van mij mogen ze op witte of groene schoenen spelen. Ik train zelf nog steeds op zwarte schoenen van Adidas. Dat vind ik mooie schoenen maar het belangrijkste is natuurlijk dat zij lekker zitten.”

De Witte heeft een paar aardige souvenirs aan zijn carrière overgehouden. “In 1979 won ik de gouden schoen omdat ik Europees topscoorder was geworden. In Parijs heb ik toen de gouden schoen opgehaald. In het Lido werd een hele show opgevoerd en alle belangrijke voetbalmensen waren daar aanwezig. Dat was geweldig en dat vergeet je nooit meer.

Die gouden schoen staat nu bij mijn vader en moeder op een kastje in de woonkamer met daarbij twee zilveren schoenen omdat ik in Europa ook twee keer op de tweede plaats ben geëindigd. Daarnaast staan ook mijn allereerste voetbalschoentjes. Die witte schoenen staan er niet bij want die zijn allang weggegooid. Dat vind ik nu wel jammer…”