Home

 

SENSATIE IN MILAAN

Jan Jongbloed maakte op het WK74 in Duitsland naam als meevoetballende keeper. Niet zo vreemd want Jongbloed was tot zijn zestiende jaar een talentvolle veldspeler bij de Amsterdamse amateurclub VVA. Dat Jan ook uiterst talentvol was als keeper bleek al drie (!) jaar later. Op zijn negentiende werd het inmiddels bij DWS spelende talent door bondscoach Elek Schwartz opgeroepen als reservekeeper achter de ervaren Eddy Pieters Graafland. De vooruitdenkende keeper is nog maar drieëntwintig jaar oud als hij in 1964 met DWS landskampioen wordt.
In het seizoen 1964/1965 haalt DWS zelfs de kwart finale van de Europa Cup I. Helaas is het Hongaarse Vasas Gyor ondanks een uitblinkende Jongbloed net te sterk voor DWS.
Op 20 juni 1972 gaat DWS samen met De Volewijckers en Blauw Wit op in de fusieclub FC Amsterdam. Tien jaar na zijn Europa Cup debuut speelt Jongbloed met FC Amsterdam weer Europees omdat de Amsterdammers het seizoen 1973/1974 in de eredivisie afgesloten hebben op de vijfde plaats. In de eerste ronde om de UEFA-cup wordt Hibernian la Valetta uit Malta eenvoudig uitgeschakeld.
De loting bepaalt dat FC Amsterdam het in de tweede ronde moet opnemen tegen de Italiaanse topploeg Inter Milan. De eerste wedstrijd wordt op 23 oktober 1974 in Milaan gespeeld. Vooraf geven kenners “De lieverdjes” weinig kans maar in Milaan wordt gewonnen!
“Die winst in Milaan op Inter was voor ons een uitstekende prestatie”, analyseert oud-international Jan Jongbloed vanuit Amsterdam. “Ik denk dat Inter van te voren niet gedacht had dat zij van ons konden verliezen. Zij hadden als club een veel grotere naam en hadden spelers als Mazzola en Boninsenga en wij waren maar een onbekend ploegje uit Amsterdam. Maar wij hadden toen echt goede spelers als Jan Fransz, Frits Flinkevleugel, Nico Jansen en Geert Meijer. Ja, Gerard van der Lem had ik ook nog kunnen noemen maar wij hadden nog wel meer goede spelers hoor! Al die spelers vormden ook nog eens een keer een echt team. Wij wonnen in Milaan met 1-2 door twee doelpunten van Nico Jansen.”
Twee weken later wordt de returnwedstrijd gespeeld.
Jan Jongbloed: “In Amsterdam werd het daarna 0-0. Maar zelfs tegen Inter zaten er maar een paar duizend supporters in het Olympisch stadion. Dat was toch altijd het probleem bij FC Amsterdam, er zat haast geen publiek op de tribune. Een paar jaar later (1982, H.W.) is dat er ook de oorzaak van geweest dat de club ophield te bestaan.”
Na de uitschakeling van Inter Milan wacht in de volgende ronde Fortuna Düsseldorf. Ook deze gerenommeerde club uit de Duitse Bundesliga wordt uitgeschakeld. Na de 1-2 winst in Düsseldorf wordt thuis met 3-0 gewonnen.
In de vierde ronde wordt er weer tegen een sterke club geloot. Het FC Köln van keeper Toni Schumacher en sterspeler Wolfgang Overath.
Jan Jongbloed: “Tegen FC Köln hadden wij geen kans. Dat was echt een hele goede ploeg. Zij waren natuurlijk ook wel gewaarschuwd na onze resultaten tegen Inter Milan en Fortuna Düsseldorf. Van onderschatting was geen sprake meer. Er zijn toen nog wel heel wat kaarten uitgedeeld want er werd hard gespeeld. Maar zij waren gewoon beter en wij verloren beide wedstrijden. Toen was het sprookje uit.”
Ondanks aanbiedingen van andere clubs is Jongbloed DWS en FC Amsterdam lang trouw gebleven. Zelfs op een aanbieding van Ajax na het WK74 ging hij niet in. Maar in 1977 komt aan die clubtrouw een einde.
Jan Jongbloed: “Ik ging over contractverlenging praten met Stoop (voorzitter FC Amsterdam, H.W.). Uit de aanbieding sprak weinig waardering en ik werd er ook wel moe van om steeds tegen degradatie te vechten. De betere spelers werden ieder jaar weer verkocht. Ik ben toen naar Roda vertrokken.”
Bij de Zuid Limburgers beleeft Jongbloed met spelers als Theo de Jong, Pierre Vermeulen en Dick Nanninga een paar mooie jaren maar in 1980 vindt de Amsterdammer dat het wel mooi is geweest en wil hij zijn loopbaan definitief beëindigen.
Jan Jongbloed: “Maar na Roda heb ik nog bij Go Ahead gekeept. Go Ahead vocht tegen degradatie toen hun trainer Henk Wullems mij vroeg of ik daar nog de laatste elf wedstrijden in het doel wou staan. Ik was al een jaar of veertig maar ik heb mij toen laten ompraten, dat seizoen bleven wij er toch nog in. Daarna heb ik nog drie jaar in Deventer gespeeld.”
Jongbloed moet een maand voor zijn 45e (!) verjaardag zijn actieve voetballoopbaan beëindigen omdat hij fysieke problemen krijgt. Bijna dertig jaar topvoetbal en 717 eredivisiewedstrijden heeft hij er dan opzitten. Na een paar jaar assistent-trainer te zijn geweest bij Haarlem vertrekt Jongbloed naar Arnhem.
“Ik zit nu alweer bijna twintig jaar bij Vitesse. Eerst als assistent-trainer en later ben ik nog hoofd opleidingen geweest. Nu ben ik al weer heel wat jaren jeugdtrainer. Ik heb nog twee jaar voor de boeg. Daarna kijken wij wel weer eens verder.”
Jongbloed praat zoals hij gekeept heeft. Nuchter, effectief en zonder franje. Dat voetbal is leuk en aardig maar er is meer dan voetbal. De transfer in 1974 naar Ajax ging mede niet door omdat Jongbloed weinig zin had zijn vaste visdag in te leveren voor een extra trainingsdag.
“Ja, ik vis nog steeds graag. Gisteren heb ik ook de hele dag gevist. Ik moet bekennen dat ik daardoor de wedstrijd van Nederland tegen Ivoorkust helemaal gemist heb.”

De opstellingen:

INTER MILAN:

Bordon; Cerilli, Oriali, Fachetti, Moro; Scala (68. Giavardi), Mazzola, Bertini; Cesati, Boninsenga, Muraro.

FC AMSTERDAM:

Jongbloed; Flinkevleugel, Koopman, Fransz, Bianchi; Husers, Dekker, Van der Merkt, Otto; Jansen (83. Visser), Van der Lem (45. Meijer).

Doelpunten: 12. Jansen 0-1, 58. Jansen 0-2, 73. Boninsenga 1-2.

Scheidsrechter: Huber (Duitsland)

Aantal toeschouwers: 30.000.

 

Bovenstaand interview met Jan Jongbloed is gepubliceerd in het boek Nederlandse Voetbalhistorie, de jaren 70. Ook interviews met sterren als Rinus Israël, Kees Kist, Rob Rensenbrink, Jan van Beveren en René en Willy van de Kerkhof zijn daarin opgenomen. Topfotograaf Guus de Jong verleende belangeloos zijn medewerking door tientallen spectaculaire foto's te leveren.

Het boek is rechtstreeks te bestellen:
Maak €12,95 (dat is inclusief portokosten) over op banknummer 35.95.10.353 t.n.v. H. Walstra te Sneek onder vermelding van uw eigen naam, adres en woonplaats.

Binnen enkele dagen krijgt u het boek thuis gestuurd.


Nederlandse voetbalhistorie. De jaren 70.
Uitgebracht door Harry Walstra.
Klik op het boek om te bestellen.