Home

 

DE EERSTE GELE KAART IS VOOR WILLEM VAN HANEGEM

De competitie van het seizoen ’72-’73 gaat van start op zondag 13 augustus 1972. Het was toen nog de gewoonte dat alle clubs aan de eerste wedstrijd begonnen op zondagmiddag om 14.30 uur: NAC-EAGLES, FC DEN BOSCH-MVV, FC DEN HAAG-SPARTA, FC GRONINGEN-PSV, AJAX-HAARLEM, EXCELSIOR-FC UTRECHT, FC TWENTE-AZ’67, TELSTAR-FC AMSTERDAM.

Feyenoord start het seizoen met een thuiswedstrijd tegen NEC. De Nijmegenaren starten met de jonge en talentvolle Sije Visser in de verdediging. Op het middenveld voetbalt het uitermate technische duo Jan Peters en Frans Thijssen. Voorin speelt clubtopscorer Cas Janssens naast linksbuiten Jan van Deinsen die drie jaar later het Feyenoord-shirt zal aantrekken. Bij NEC zit de toekomstige Feyenoord trainer Wiel Coerver op de bank terwijl Ernst Happel aan zijn laatste seizoen als clubtrainer in Nederland begint.

Feyenoord zal ook dit seizoen weer samen met Ajax gaan uitmaken wie landskampioen wordt. Theo Laseroms is voor het nieuwe seizoen uit De Kuip vertrokken. Als opvolger van Laseroms is een jaar eerder al verdediger Wim Rijsbergen van PEC Zwolle aangetrokken. Rinus Israël is geblesseerd en Joop van Daele zal tijdens de seizoensopening ijzeren Rinus vervangen. Ook clubicoon Coen Moulijn is niet van de partij nadat hij enkele maanden eerder afscheid heeft genomen maar met internationals als Dick Schneider, Wim Jansen en Willem van Hanegem moet Feyenoord deze openingswedstrijd toch makkelijk kunnen winnen…

Dat valt tegen! Bij NEC laat Jan Peters zien waarom hij in Nijmegen als groot talent geldt en de thuisclub heeft veel moeite om tot scoren te komen. De 40.000 toeschouwers missen in de voorhoede de klasse van Moulijn en Kindvall. Het legioen denkt een jaar na het vertrek van de Zweed nog steeds met heimwee terug aan zijn doelpunten. Toch halen de Rotterdammers de twee punten binnen omdat rechtsbuiten en nieuweling Peter Ressel het enige en beslissende doelpunt scoort.

Op deze middag worden voor het eerst gele en rode kaarten uitgedeeld. Leo van der Kroft “mag” als eerste scheidsrechter een gele kaart uitdelen. De eerste gele kaart wordt ontvangen door de speler die daar als enige recht op heeft: Willem van Hanegem.

De opstellingen:

FEYENOORD:

Treijtel; Schneider, Van Daele, Rijsbergen, Van Duivenbode; Hasil, Jansen, Van Hanegem; Ressel, Ladinszky, Kristensen.

NEC:

Sobczak; Kronkhorst, Visser, Cornelis, Mellaard; Eggenkamp (47. Liotart), Kamps, Peters, Thijssen; Janssens, Van Deinsen.

Doelpunten: 64. Ressel 1-0.

Scheidsrechter: Leo van der Kroft

Aantal toeschouwers: 40.000