Home

 

 

Johan, vind jij het terecht dat Beenhakker (in 1990 bondscoach van Oranje) verkozen is boven Cruijff als opvolger van Libregts?
 
Cruijff: "Ik geef daar liever geen commentaar op. Ik geef mijn mening niet in het openbaar voor uw camera, hoewel ik wel wil zeggen dat geen enkel ander land een bondscoach heeft die op het niveau van Zwart-Wit '28 heeft gespeeld."

Maar Beenhakker heeft toch een behoorlijke staat van dienst? 

Cruijff: "Tuurlijk, als je als trainer van Cambuur en Volendam niet uit de eerste divisie degradeert dan ben je een hele grote."

Na die periode heeft Beenhakker bij Ajax en Real Madrid toch wel bewezen dat hij wat kan?

Cruijff: "Ach, ik moet toegeven dat vanaf het moment dat ik bij Ajax-FC Twente in 1981 hem tijdens de wedstrijd enige tactische tips heb gegeven, hij wel het één en ander heeft bijgeleerd."

Hij heeft zelfs in die mate bijgeleerd dat hij vorig jaar met Real Madrid duidelijk Barcelona in de strijd om de landstitel versloeg!

Cruijff: "Dat zijn typisch woorden van een journalist die nooit op niveau gevoetbald heeft, geen wonder dat jij die Beenhakker zo ophemelt. Ik zal het nog één keer uitleggen. Real Madrid had vorig jaar zes punten voorsprong op Barcelona. Iedere Spanjaard weet dat Real ieder jaar twintig punten te danken heeft aan de arbitrage, dus in feite zijn wij de morele kampioen van vorig jaar."

Johan, ben jij rancuneus omdat Beenhakker in jouw plaats als bondscoach naar Italië gaat?

Cruijff: "Natuurlijk niet, ik ben de eerste die Leo zal helpen. Als wij tegen Egypte na een half uur op een 0-2 achterstand staan, wat nu te verwachten is, zal ik de eerste zijn die weer van de tribune naar beneden komt om de coaching over te nemen."
 
(Fake-interview geplaatst in Sport International van juni 1990). 
  
Johan, jij hebt als speler en trainer gewerkt met Rijkaard, Koeman, Wouters, Muhren, Vanenburg, Gullit en Van Basten.Hoe moet Oranje op het komende EK in Duitsland spelen? 

Cruijff: "Heel simpel, Oranje moet simpel spelen. Voetbal is namelijk een simpel spelletje, je speelt met zijn elven tegen elf spelers. Als je een speler hebt die op twee plaatsen kan spelen moet je proberen zo'n speler op te stellen, heb je elf van zulke spelers dan heb je in feite tweeëntwintig spelers en in zo'n geval win je altijd van een ander elftal."

Verslaggever: ???? 

Cruijff: "Ik denk er wel over om in sommige gevallen een  wedstrijd te beginnen met negen spelers, in dat geval creëer je namelijk meer ruimte voor jezelf. Als je dan ook nog eens geen verdedigers opstelt weten de aanvallers van de tegenpartij zich geen raad, omdat ze niet gewend zijn zonder mandekker te spelen. De middenvelders kunnen vervolgens hun passes niet geven met als gevolg dat wij een gewonnen wedstrijd spelen." 

Johan, waarom denk jij het toch altijd beter te weten? 

Cruijff: "Luister, ik beweer niet dat ik het altijd beter weet, maar het is natuurlijk wel een feit dat ik het altijd beter weet!" 

Als jij het toch beter weet, voorspel dan maar eens de EK finale!!

Cruijff: "Nederland-Rusland." 

Uitslag? 
Cruijff: "2-0." 

Doelpuntenmakers? 

Cruijff: "Gullit en Van Basten." 

(Uit het Spaanse sportblad El Mundo, 15 mei 1988) 
  
Fake-interview geplaatst in Sportweek nr.22 van 2000. 
  
Johan Cruijff werd geboren op 25 april 1947 in Amsterdam (Betondorp) op enkele honderden meters afstand van het Ajax stadion. Was net als zijn enige broer Henny gek van voetbal en werd later samen met Henny ook jeugdkampioen van Nederland met Ajax. "Jopie" bleek toch iets meer aanleg te hebben dan Henny. Op zijn tiende verjaardag wordt hij lid van Ajax. Zijn vader was groenteboer en Ajax supporter en deelde daarom wel eens fruit uit aan de eerste elftalspelers van Ajax. Als Johan 12 jaar oud is sterft zijn vader waarna Johans moeder wasvrouw wordt bij Ajax waar zij haar tweede man ("oom Henk") leert kennen. Johan is altijd bij het Ajax stadion te vinden. Hij komt van jongs af aan in de kleedkamer van de eerste elftal spelers, schildert als het nodig is de muren van de tribunes en plaatst op wedstrijddagen de cornervlaggen. Cruijff wordt niet "ontdekt" want vanaf het eerste moment is al duidelijk dat hij een wereldspeler is. Hij debuteert op zijn zeventiende in het eerste van Ajax onder trainer Rinus Michels en is op zijn twintigste al topscorer van Nederland met 33 goals. Wordt met Ajax verschillende keren landskampioen en wint ook meerdere keren de KNVB beker. Staat in 1969 met Ajax in de Europa Cup I finale tegen AC Milan in Madrid (1-4 verlies). Cruijff speelt zelf vrij goed in de finale maar veel spelers komen voor de absolute top net iets te kort. Michels bouwt aan een nieuw team met jonge spelers als Stuy, Krol, Neeskens, Muhren, Rijnders, Haan en Blankenburg. Samen met de overgebleven spelers van '69 (Suurbier, Hulshoff, Vasovic, Swart, Keizer en Cruijff) haalt deze selectie in '71 opnieuw de finale. Ditmaal wordt er wel gewonnen, 2-0 op Wembley tegen Panathinaikos. In 1972 wordt de Europa Cup I binnen gehaald na 2-0 winst op Inter Milan (2x Cruijff). En in '73 wordt de Europa Cup I gewonnen via een 1-0 zege op Juventus. Tussendoor wordt ook nog even de wereldbeker gewonnen (1-1 en 3-0 tegen Indepediente). Ook de Super Cup is voor Ajax , uit wordt met 1-3 gewonnen van Glasgow Rangers en thuis met 3-2. In die jaren wordt slechts éénmaal een internationale wedstrijd verloren. In maart '73 wint Bayern thuis met 2-1 van Ajax. Cruijff speelde niet mee, geblesseerd. In de zomer van '73 is Ajax onverslaanbaar maar de sfeer binnen het team is slecht. Johnny Rep: "Door alle successen waren wij volgevreten." Er ontstaan spanningen tussen Cruijff en verschillende andere spelers. Als voor het begin van het seizoen een nieuwe aanvoerder moet worden gekozen en de meeste spelers op Piet Keizer stemmen in plaats van Johan Cruijff staat het voor Cruijff vast: Weg bij Ajax. Op 19 augustus 1973 speelt hij zijn laatste wedstrijd voor Ajax tegen FC Amsterdam (6-0, 1x Cruijff). Hij vertrekt naar Barcelona. 

Van '73 tot '78 speelt hij bij Barcelona. In deze jaren laat hij bij Oranje zien nog steeds van absolute wereldklasse te zijn. Sportief gezien is Barcelona geen goede keus. Ajax kan niet zonder Cruijff en Cruijff niet zonder Ajax. Ondanks de komst van Neeskens wint Cruijff met trainer Michels in vijf jaar slechts éénmaal het landskampioenschap en éénmaal de beker. Nationaal profiteren Feyenoord en PSV van het vertrek van Cruijff, internationaal Bayern Munchen. 

Na in 1978 gestopt te zijn als actief voetballer op 31 jarige leeftijd (zoals hij zijn hele carriëre al voorspeld heeft), keert hij in 1979 terug in Amerika bij de Los Angeles Aztecs.Hierna vertrekt hij naar de Washington Diplomats. In deze twee jaar wordt Cruijff tweemaal uitgeroepen tot Amerikaanse voetballer van het jaar. Hierna speelt hij nog een paar wedstrijden in de Spaanse tweede divisie bij Levante. Begin '81 keert hij als technisch adviseur terug bij Ajax, waarna hij in november '81 als actief speler terugkeert in De Meer. Er wordt met 4-1 tegen het Haarlem van Ruud Gullit gewonnen, Cruijff scoort éénmaal. Cruijff is nog steeds fantastisch en wekelijks de grote uitblinker. Ajax heeft weer een prachtige spelersgroep met o.a. Lerby, Olsen, Molby, Rijkaard, Vanenburg en Kieft. In mei '82 speelt Ajax thuis tegen NEC, na een 2-0 ruststand (1x Cruijff), wordt Cruijff vervangen door Marco van Basten. Tijdens zijn debuut scoort Van Basten de derde treffer. Ajax wordt in '82 kampioen. In het seizoen '82-'83 wordt Ajax opnieuw kampioen en wint Ajax ook de KNVB beker maar tijdens dit seizoen maakt Cruijff één van de grootste teleurstellingen uit zijn carriëre mee. Hoewel niet hardop uitgesproken is dat jaar het doel de Europa Cup I. In de eerste rond wordt er tegen Celtic geloot. Uit speelt Ajax met Cruijff zeer sterk, na 0-1 en 1-2 wordt het in Glasgow 2-2. In de thuiswedstrijd staat het ondanks vele kansen voor Ajax kort voor tijd nog 1-1 en zijn de Amsterdammers geplaatst voor de volgende ronde. Dan wordt Cruijff het veld uitgeschopt en scoren de Schotten vlak voor tijd 1-2 na een blunder van Piet Schrijvers.In de zomer van '83 vertrekt Cruijff na een conflict met voorzitter Ton Harmsen naar aartsrivaal Feyenoord (met o.a. Ruud Gullit). In het seizoen '83-'84 wordt Cruijff met Feyenoord landskampioen en wint de KNVB beker. Tegen PEC Zwolle (2-1, 1x Cruijff) speelt hij zijn laatste officiële wedstrijd. 

Cruijff speelt als negentienjarige op 7 september 1966 zijn eerste interland tegen Hongarije (2-2,1x Cruijff). Opstelling: Pieters Graafland, Flinkevleugel, Israël, Schrijvers, Veldhoen, Pijs, Muller, Swart, Cruijff, Nuninga, Keizer. In zijn tweede interland tegen Tsjeckoslowakije wordt Cruijff uit het veld gestuurd, waarna hij bijna een jaar niet voor Oranje uitkomt.Cruijff heeft natuurlijk veel te weinig interlands gespeeld.Bij Ajax ging het clubbelang altijd boven Oranje, Cruijff zelf stelde zijn eigen belang ook wel eens boven het landsbelang. Voor een interland moest Cruijff nog even naar het buitenland voor een schoenenbeurs i.v.m. zijn eigen zaak, hierdoor miste hij een belangrijke training waarna bondscoach Georg Kessler hem schorste. Kessler was één van de weinigen die inzag dat Nederland een fantastische generatie had. Hij vertelde jaren later dan ook dat Oranje op het WK van Mexico in '70 aanwezig had moeten zijn en minstens bij de laatste vier had moeten eindigen. Cruijff gaf jaren later ook toe dat eind jaren 60 begin jaren 70 het belang van Oranje niet zo werd ingezien. Het blijft jammer, Ajax in '69 Europa Cup I finalist en Feyenoord in '70 winnaar van de Europa Cup 1.
   
Oranje had met dit elftal in Mexico kunnen spelen:

                           Van Beveren
Suurbier         Israel              Laseroms          Krol
Jansen        Van der               Kuijlen              Van Hanegem
Mulder                     Cruijff                            Keizer
   
Reserves: Swart, Rensenbrink, Gerry Muhren, Reinders, Drost, Hulshoff en Schrijvers.

In 1972 had Ajax het beste clubteam ter wereld maar werd het EK in Belgie niet eens gehaald. In 1974 had Nederland een wereldteam maar speelde juist in de finale een mindere wedstrijd en werden die Duitsers toch ook wel wat onderschat. Maier, Beckenbauer, Overath, Breitner, Muller.... Dat waren toch géén slechte spelers. In '76 werd er tegen België in de kwartfinale weergaloos gespeeld (5-0 en 1-2). Op het EK speelde Oranje in de halve finale tegen de Tsjechen echter een mindere wedstrijd, speelde Cruijff net als tegen de Duitsers toch weer te ver van achteren en werden ook de Tsjechen onderschat (1-3 verlies na verlenging). Oranje werd slechts derde. In '77 wonnen "wij" met 0-2 op Wembley van de Engelsen en werden de Belgen thuis met 0-2 verslagen. Cruijff was nog steeds fantastisch, maar hij wou niet mee naar Argentinië. Rep: "Wij hebben als spelers niet geprobeerd om hem mee te krijgen naar Argentinië. Hij wou gewoon niet, klaar." Jammer. Op 26 oktober 1977 speelde Cruijff in Amsterdam zijn laatste en achtenveertigste interland tegen België (1-0). Opstelling: Jongbloed, Suurbier, Krol, Dusbaba, Hovenkamp, Jansen, Neeskens, Willy van de Kerkhof, Rene van de Kerkhof, Cruijff en Rensenbrink.

Als trainer begon Cruijff in '85 bij Ajax. Met o.a. Van Basten, Ronald Koeman, Rijkaard en Vanenburg won hij in '86 de KNVB beker. In '86 liet Cruijff Ronald Koeman en Vanenburg vertrekken naar PSV waar ze in Eindhoven wel blij mee waren. Jan Wouters haalde hij naar Ajax. In '87 werd er in de Europa Cup II finale met 1-0 (1x Van Basten) van Leipzig gewonnen. In het seizoen '87-'88 kreeg Cruijff een conflict met Frank Rijkaard waarna deze vertrok. (Oranje werd in '88 Europees kampioen met Koeman, Rijkaard en Vanenburg). Het volgende conflict was met voorzitter Ton Harmsen waarna Cruijff in januari '88 vertrok bij Ajax. Vanaf '88 tot '95 is Cruijff werkzaam geweest bij Barcelona als trainer. In deze periode won hij met o.a. Ronald Koeman en Romario verschillende landstitels, de Spaanse beker, de Europa Cup II en in 1992 voor het eerst in de historie van Barcelona de Europa Cup 1. Een conflict met voorzitter Nunez was in '95 de reden van vertrek bij Barca.Sindsdien columnist, analist en bezig met liefdadigheidswerk (de Johan Cruijff foundation). Nog steeds echtgenoot van Danny en vader van drie kinderen, twee dochters en één zoon, en grootvader van verschillende kleinkinderen. Woont in Barcelona en heeft ook een woning in Amsterdam waar hij af en toe skeelert in het Vondelpark ("links hep altijd voorrang"). 

(Uitgebreid interview met Cruijff in voorbereiding).

Harry Walstra, 9 mei 2001