Home

 

 

Paul Breitner werd geboren op 5 september 1951 in Freilassing als zoon van een boekhouder. Zijn vader was in de avonduren jeugdtrainer van voetbalvereniging ESV Freilassing. Paul was al jong voetbalgek en dwong zichzelf iedere week hard te trainen. Hij voetbalde eerst bij de ESV Freilassing en SV Kolbermoor waarna hij in 1970 als achttienjarige jongen bij Bayern Munchen terecht kwam. Beckenbauer, Maier en Muller kwamen net van het WK van Mexico terug en waren al grote vedettes. Met onder andere leeftijdsgenoot en vriend Uli Hoeness speelde "rode Paul" (liet begin jaren 70 weten aanhanger van Mao Tse Toeng te zijn en werd hier jarenlang mee achtervolgt) zich makkelijk in het eerste en werd met Bayern landskampioen in '72,'73 en '74. De Duitse beker werd in '71 gewonnen en in '74 werd de Europa Cup I binnengehaald. In '74 vertrok hij naar Real Madrid waar hij samenspeelde met een andere Duitse vedette, Gunther Netzer. Ondanks het Barcelona van Cruijff en Neeskens werd hij in '75 en '76 landskampioen en won in '75 ook de Spaanse beker. Ook maakte hij in Spanje zijn debuut als acteur, maar dit kunnen wij beter snel vergeten. In '77 keerde Breitner weer terug in die Heimat bij Eintracht Braunsweich. Een jaar later ging hij weer naar Bayern waar inmiddels Beckenbauer was verdwenen en Maier en Muller in hun nadagen verkeerden. Er was inmiddels wel een nieuwe vedette opgestaan: Karl Heinz Rummenigge. Breitner en Rummenigge voelden elkaar feilloos aan: Breitnigge. Begin jaren 70 was Borussia Monchengladbach de grote rivaal van Bayern eind jaren 70 begin jaren 80 ging het tussen Bayern en HSV. Van '78 tot '83 speelde Breitner voor Bayern en won in deze periode twee Duitse titels ('80 en '81) en de Duitse beker in '82. In '81 werd Breitner gekozen als Duits voetballer van het jaar. In dat jaar werd Rummenigge gekozen tot Europees voetballer van het jaar en werd Breitner tweede. Voor het team was Breitner echter minstens zo belangrijk als Rummenigge en hij had dat jaar misschien wel Europees voetballer van het jaar moeten worden. Rummenigge en Breitner stonden een jaar later ook samen in de Europa Cup I finale tegen Aston Villa in de Rotterdamse kuip. Rummenigge scoorde bijna het doelpunt van het jaar maar uit een voorzet van Breitner ging zijn "fallruckzieher" net naast. Het geluk wat Bayern midden jaren 70 wel in de Europese finales had liet de Duitsers nu in de steek. Bayern was veel sterker maar verloor met 1-0. Een jaar later beŽindigde Breitner zijn carriŽre. In totaal speelde hij 255 wedstrijden in de Bundesliga waarin hij 83 maal scoorde.
 
In '82 was hij al gestopt als Duits international. In '71 maakte Breitner zijn debuut in het Duitse elftal. in '72 werd hij met Duitsland Europees kampioen door in Brussel Rusland met 3-0 te verslaan. In '74 werd het WK in eigen land gehouden. Net als in '72 speelde hij linksback maar eigenlijk was hij veel te goed voor deze plaats en paste deze plaats ook niet bij zijn karakter. (Het spijt mij voor alle linksbacks die dit nu moeten lezen.) Linksbacks moeten hun mond houden en mogen al helemaal niet proberen te scoren. Breitner trok zich hier niks van aan. Hij had een grote mond en scoorde ook nog. In de eerste groepswedstrijd op het WK tegen Chili scoorde hij de enige treffer door van vijfentwintig meter de bal in de kruising te schieten. De eerste groepswedstrijd in de tweede ronde tegen JoegoslaviŽ scoorde Breitner weer de belangrijke eerste treffer. Weer van vijfentwintig meter een bal in de kruising. In de finale maakte hij ook het eerste doelpunt voor de Duitsers. Vanaf elf meter liet hij Jongbloed kansloos. Later vertelde Breitner dat Duitsland eigenlijk de titel aan Cruijff te danken had omdat Cruijff deze dag voor zichzelf liep te voetballen. (Een mening die collega columnist Willem van Hanegem overigens met hem deelde.) De jubelverhalen over het Nederlands elftal waren niet aan Breitner besteed en irriteerden hem. Hij vond de Hollanders arrogant (wat in de finale ook zo was) en mocht net als de Nederlanders graag provoceren. Na het WK verteld hij ijskoud dat Polen op het WK eigenlijk beter was geweest dan Nederland en Duitsland! Van Hanegem, Rensenbrink en Cruijff zijn toch echt wel even beter dan Deyna, Lato en Szarmach. Na '74 bedankte hij als international. Vanaf '74 was hij ook gťťn linksback meer maar spelbepalende middenvelder. Als middenvelder keerde hij in '81 ook terug in het nationale team. Een jaar eerder was Duitsland met een uitblinkende Bernd Schuster Europees kampioen geworden. Helaas was Schuster er op het WK van '82 niet bij. Een middenveld Schuster, Breitner, Magath was van wereldklasse geweest. In het stadion van zijn oude club Real speelde Breitner opnieuw een WK finale. Zonder Schuster (problemen met de Duitse bond) en Magath (gepasseerd). Breitner was als enige van de WK elf van '74 overgebleven. Duitsland speelde de finale tegen ItaliŽ met: Schumacher, Kaltz, Stielike, K.H. Forster, B. Forster, Dremmler (Hrubesch), Breitner, Briegel, Littbarski, Fischer, Rummenigge (Muller). Rummenigge was dit tournooi niet in topvorm en ook niet helemaal fit terwijl Breitner ook niet meer zo goed was als twee jaar eerder. Dremmler en Briegel waren ook niet van de klasse Schuster-Magath en Duitsland verloor kansloos met 3-1. Weer maakte Breitner het eerste Duitste doelpunt. Hij maakte het echter bij een 3-0 achterstand. In totaal speelde hij 48 interlands waarin hij elf maal scoorde. Met zijn klasse had hij natuurlijk minstens negentig interlands moeten spelen.

Hij is na zijn actieve carriŽre nog jeugdtrainer geweest en was adviseur van First Vienna FC. Momenteel is hij niet meer actief in de voetballerij hoewel iemand als Breitner natuurlijk een topfunctie had moeten hebben bij Bayern of de Duitse voetbalbond. Misschien is hij daarvoor wel te lastig. Breitner zou in '83 vice voorzitter van Bayern worden maar kreeg ruzie met Uli Hoeness die hij altijd als vriend beschouwde. Hij denkt zelf dat dit wel weer goed komt. "Onze generatie wordt oud, de tijd om fatsoenlijk met elkaar om te gaan is kort en wordt alsmaar korter. Ik heb gťťn zin om ruzie met iemand te hebben als dit niet nodig is." (Bron: Johan, April 2001.)

Breitner is tegenwoordig columnist bij Bild Zeitung en is tv analyticus bij de commerciŽle zender SAT I. Hij is nog steeds getrouwd met zijn jeugdliefde en heeft met zijn vrouw een dochter geadopteerd. Zij hebben nu een zoon en twee dochters.
(Met dank aan perschef Markus Horwick van FC Bayern Munchen voor de statistische informatie).

(Interview met Breitner in voorbereiding.)

Harry Walstra, 10 juli 2001.