Home

 

 

Rainer Bonhof geeft in maart 1981 een interview aan Voetbal International.
Ron Westerhof zet als kop boven het verhaal:
Rainer Bonhof: “IK SPEELDE ALS NEDERLANDER IN HET DUITSE ELFTAL”
In zijn inleiding vermeld Ron Westerhof dat Bonhof uit Nederlandse voorouders stamt en tot zijn zeventiende jaar een Nederlands paspoort droeg. 

Bonhof : “Ik speelde bij Emmerich ’09 toen ik geselecteerd werd voor het Duitse jeugdelftal. Met mijn club en het regionale elftal had ik al veel wedstrijden gespeeld in Nederland. Vaak tegen De Graafschap en andere ploegen uit dat district. Met het Duitse jeugdelftal speelde ik in 1969 mijn eerste interland. In Sittard. Tegen Nederland, maar ik was zelf Nederlander. Hennes Weisweiler heeft mij daar ontdekt en later naar Borussia Monchengladbach gehaald. Eigenlijk kwam hij voor Uli Hoeness maar ik speelde die dag de sterren van de hemel. Pas na de wedstrijd heb ik de bondscoach verteld dat ik een Nederlander was omdat ik kans maakte mee te gaan naar de eindronden in Schotland. Daarvoor moesten nog twee kwalificatiewedstrijden worden gespeeld en die zou ik natuurlijk niet kunnen spelen met een Nederlands paspoort. De Duitse voetbalbond heeft toen de autoriteiten ingeschakeld en in recordtijd was ik Duitser.” 

In het jubileumboek 100 Jahre Borussia, die Chronik wordt ook aandacht besteed aan dit verhaal: 
Tegen “de Oranjes” debuteerde “Bonni” in de herfst van 1969 voor Jong Duitsland onder DFB-trainer Herbert Widmayer. Curieus aan dit debuut in het Duitse shirt was, dat de geboren Nederlander Bonhof op dat moment nog helemaal niet in het bezit van een Duits paspoort was- dat kreeg hij pas in maart 1970- en daarom eigenlijk helemaal niet had mogen spelen.

Het verhaal uit Voetbal International was al vanaf januari 2003 Duitstalig op deze site te lezen.
Voor de grap had ik erbij gezet dat de finale overgespeeld moest worden in Emmerich op 7 juli 2004 op het veld van de oude club van Bonhof. Bonhof moest dan uiteraard voor Oranje uitkomen.
Journalist Johannes Kruck van de Neue Rhein Zeitung uit Emmerich las dit verhaal op internet.
Op zaterdag 27 januari 2004 plaatst hij een groot artikel in de krant met als kop:
NEUES WM-FINALE 74 IN EMMERICH?
Uiteraard was ook dit niet serieus bedoeld. Hij komt nog wel met een aardig citaat van de vroegere perschef van de Duitse voetbalbond Wolfgang Niersbach.
Niersbach zegt over het debuut van Bonhof in 1969 voor Jong-Duitsland tegen Jong Oranje:
“Een zware overtreding van de regels, Bonhof had hoogstens in het Oranje shirt mogen spelen.”

Een paar weken later besteed Voetbal International in een rubriek over Internet opnieuw aandacht aan het verleden van Bonhof. 
Deze keer met de kop: WK-FINALE 1974 ONGELDIG
Deze website wordt genoemd en de Nederlandse achtergrond van Bonhof besproken.

Net als veel anderen leest ook journalist Peter van der Meeren van de Leeuwarder Courant dit verhaal.
Hij belt mij voor een interview en wij proberen er een leuk verhaal van te maken.

Op maandag 8 maart 2004 staat er een interview in de Leeuwarder Courant met als kop een citaat van mij (uiteraard niet serieus bedoeld): 
BECKENBAUER MOET DE WERELDBEKER AAN ORANJE SCHENKEN 
Op de voorpagina van de Leeuwarder Courant staat ook nog dat de WK74-finale volgens mij ongeldig is. Nou ligt natuurlijk niemand wakker van een paar uitspraken van mij en een ruim twintig jaar oude “onthulling” uit Voetbal International.
Belangrijker is echter dat DFB-perschef Wolfgang Niersbach in de Leeuwarder Courant verkeerd geciteerd wordt.
Nu zegt hij: “Er is een overtreding gemaakt. Rainer Bonhof had in Munchen hooguit in het Oranje-shirt mogen meedoen”.
Munchen was de plaats van de WK74-finale! Wolfgang Niersbach had echter alleen maar gezegd dat Bonhof in 1969 tijdens zijn eerste jeugdinterland niet voor Duitsland had mogen uitkomen. In 1974 heeft Bonhof al vier jaar de Duitse nationaliteit.
Het gevolg is wel dat verschillende kranten uit Duitsland en Nederland aandacht aan dit verhaal besteden. Ook de Nederlandse TV en de Nederlandse, Duitse en Belgische radio besteedden er aandacht aan. Zelfs de Duitse voetbalbond doet navraag bij Rainer Bonhof over zijn verleden.
Bonhof zelf vindt al die ophef maar grote onzin en dat is het natuurlijk ook.

Hoewel….Het is wel interessant om het volgende verhaal te lezen in het boek van Auke Kok: Wij waren de besten. Kok schrijft over de grote problemen die Michels had met het vinden van een centrale verdediger van topniveau:
“Het was voor Michels extra verdrietig dat de juristen van de KNVB hem hadden bericht dat pogingen om de West-Duitser Horst Blankenburg te naturaliseren geen zin hadden. 
De centrumverdediger uit het gouden Ajaxteam was in het verleden een keer voor “West-Duitsland onder de 23 jaar” uitgekomen, zodat de wereldvoetbalbond hem nooit permissie zou geven namens Nederland te spelen.”
Blankenburg had als Duitser voor Duitsland gespeeld, Bonhof als Nederlander voor Duitsland….

Bonhof speelde in totaal drieenvijftig interlands voor Duitsland.
Hij voetbalt tot 1978 bij Borussia Monchengladbach waarmee hij onder andere de UEFA-Cup wint. Van 1978 tot 1980 speelt hij bij Valencia en wint samen met Mario Kempes in 1980 de Europa Cup II. Van 1980 tot 1982 voetbalt hij onder Rinus Michels bij FC Koln.
Daarna nog een jaar bij Hertha BSC waar hij zijn carriere door een blessure moet beeindigen.
Na zijn loopbaan als voetballer wordt hij eerst vertegenwoordiger voor PUMA en later trainer bij verschillende clubs. Momenteel is hij coach van Jong Schotland.

Harry Walstra, 7 augustus 2004

 


Foto: Johannes Kruck

 


Foto: Johannes Kruck

 


Foto: Johannes Kruck